Hírek

2011.02.15. 15:20

Feljelentést tesz Kolompár Orbán az OCÖ hivatalának átadás-átvételével kapcsolatban

Rongálás miatt feljelentést tesz az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) volt vezetője ismeretlen tettes ellen, mert állítása szerint valakik szándékosan kárt okoztak a roma érdekképviseleti szervezet Dohány utcai székházában a hivatal átadás-átvételét követően.

MTI

 Kolompár Orbán keddi sajtótájékoztatóján azt mondta, a kárt okozók azt akarták elérni, hogy hamis színben tüntessék fel az előző vezetést a kormány és a sajtó előtt. 
    
Az Országos Cigány Önkormányzat neve a testület múlt szombati közgyűlésének döntése értelmében Országos Roma Önkormányzatra (ORÖ) változott. Kolompár Orbán felidézve, hogy múlt pénteken Farkas Flórián, az országos önkormányzat új vezetője és Latorcai Csaba nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár sajtóbejárást tartott az épületben, azt mondta: Farkas Flórián hamis színben tüntette fel a helyzetet, azért, hogy pluszforrást kapjon a kormánytól.
   
Ha ez bebizonyosodik, az új vezetőnek le kell mondania tisztségéről - tette hozzá. Kitért arra is, hogy amennyiben a helyettes államtitkár minderről tudott, akkor szintén le kell vonnia a megfelelő konzekvenciát.
   
Farkas Flórián az OCÖ székházának állapota, valamint az átadás-átvételkor feltárt hiányosságok miatt szintén feljelentést tett. Múlt pénteken, miközben az épületet a pincétől a padlásig megmutatta újságíróknak, azt mondta: "a helyzet szégyenteljes és fájdalmas". Latorcai Csaba közölte: intervenciós támogatást ad a kormány az érdekképviseletnek, hogy alapvető működését megkezdhesse.
   
Kolompár Orbán keddi budapesti sajtótájékoztatóján tételesen igyekezett cáfolni Farkas Flórián, és a szervezet megbízott hivatalvezetője, Dobóvári Ildikó múlt pénteki kijelentéseit, miszerint az OCÖ-nek nem volt hiteles és a közgyűlés által aláírt szervezeti és működési szabályzata, hiteles és elfogadott mérlege, valamint leltára.
   
A roma vezető, aki nyolc éven át irányította az OCÖ-t, kijelentette: hazugság, hogy 113,2 millió forint tartozással adta volna át az önkormányzatot. Közlése szerint az átadás-átvételi dokumentumok is tanúsíthatják, hogy mintegy 9 millió forintnyi adótartozás mellett az OCÖ tíz bankszámláján 122,3 millió forint készpénzzel, és az egykori, Gyömrői úti művelődési ház eladásából származó további 40 millió forinttal adta át hivatalát, az épület pedig nem volt lelakott állapotban.
   
Elmondása szerint a sajtónak bemutatott pincét és padlást soha nem használták, az ott tárolt dokumentumok még Farkas Flórián elnökségének idejéből származnak.
   
"Politikai érdek áll a jelenlegi kormány és az új OCÖ vezetése előtt, hogy minél rosszabb állapotokat mutassanak, és ez személyem és volt társaim lejáratására irányul" – fogalmazott Kolompár Orbán, hozzátéve, a "rombolásért, szándékos károkozásért" az OCÖ volt elnökeként büntetőfeljelentést tesz. (A volt elnököt az OCÖ jelenlegi vezetése nem engedte be a székházba, ezért a sajtótájékoztatót egy közeli étteremben tartotta.)
   
Kolompár Orbán megjegyezte, 2003-ban egy valóban lelakott, romos épületet vettek át a Lungo Drom vezetőjétől, Farkas Flóriántól, 87 millió forintos adótartozás mellett. Az akkoriak - szavai szerint - felélték az állam által vagyonként juttatott Mol-részvényeket, amelyek mai értéke elérhetné a 2,3 milliárd forintot, ezért "mindazon erkölcsi pillér, amelyről Farkas Flórián beszél, soha nem létezett".
   
A roma vezető, aki az érdekképviselet közgyűlésében 16 képviselőből álló frakciójának vezetője lett, felháborodást fejezte ki amiatt is, hogy a székház aulájából eltűnt Balog Béla táncművész szobra, amelyet három  évvel ezelőtt állítottak az akkori kormány képviselőivel, valamint leszedték a romagyilkosságok áldozatai előtt tisztelgő, 2009-ben állított emléktáblát.
   
Kolompár Orbán álláspontja szerint az önkormányzat szombati, kaposvári közgyűlésén törvénytelenül hozott döntéseket, módosította működési szabályzatát és költségvetését, ezért az illetékes kormányhivatalhoz fordulnak.
    
Farkas Flóriánt, a január 9-i kisebbségi választásokon győztes Lungo Drom vezetőjét - aki 1995 és 2002 között két cikluson át vezette az országos önkormányzatot - a január 20-i alakuló ülésén egyedüli jelöltként, ellenszavazat és tartózkodás nélkül választotta elnökké az OCÖ új képviselő-testülete. Az alakuló ülésről csak Kolompár Orbán maradt távol, mert az ellene folyó per tárgyalásán kellett megjelennie Kecskeméten.
   
A testületbe - az elektori voksolás eredményeként - a Lungo Drom 37 küldöttet, míg a rivális szervezet, a Kolompár Orbán vezette Magyarországi Cigányok Országos Fóruma (MCF) 16 képviselőt delegálhatott.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!