Hírek

2011.01.25. 07:28

Őrizve a hagyományokat: a Horvát Kisebbségi Önkormányzat tervei

A kulturális és gasztronómiai hagyományok őrzése szerepel fő helyen a Horvát Kisebbségi Önkormányzat első fél évre tervezett programjaiban.

Kelemen Valéria

A Vargovics Józsefné vezette kanizsai HKÖ a farsangi időszakra a horvát népi étkek megismertetését tűzte ki célul, természetesen a saját nyugdíjasaikra hagyatkozva, hiszen náluk jobban senki sem tudja, mit is ettek hajdanán a Mura menti horvát családok.


- A főzési bemutatók célja a gasztronómiai hagyományok ápolása és a fortélyok továbbadása, szeretnénk, ha a fiatalok körében is népszerűek lennének a tradicionális horvát ételek - mondta Vargovics Józsefné, akitől hallhattuk: folyamatban van a Mura menti horvát lakodalmas feldolgozása, s a nagyböjti időszakban a horvát templomi énekek gyakorlására is lehetőséget biztosítanak. A tapasztalatok szerint van rá fogadókészség.

A HKÖ keretében működő Kanizsai Horvát Tamburazenekar tagjai számára ingyenes horvát nyelvtanfolyamot indítottak, s mivel a fiatalokkal is minél mélyebben megismertetnék a horvát hagyományokat, húsvét előtt horvát motívumú pirostojás-festési kurzust szerveznek számukra. A sorozat egy versennyel zárul, melyen kiderül, kié lesz a legszebb horvát piros tojás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!