Hírek

2011.01.20. 06:29

Megtelt az állatotthon Zalaegerszegen

Kínzás az is, ha zsúfolt helyen élnek az állatok, mondja a szakember, aki segítséget kér, mert teljesen megtelt a megyeszékhelyi állatmenhely.

Horváth Viktória

Közben az elszaporodott állatkínzások elleni civil akcióról érkezett hír: nyomravezetői díjat ajánlanak fel a bűnösök előkerítése érdekében.

- Ha nem megfelelőek a tartási körülmények, állatkínzás miatt a területileg illetékes önkormányzat jegyzőjéhez fordulhatunk - kezdte Lakos György, a felelős állattartást célzó civil program országos koordinátora. - Ha az állat meg is sebesül a bánástól, akkor már a rendőrségnél kell feljelentést tenni. Az eljárásokhoz mi segítséget adunk a bejelentőnek, aki akár névtelen is maradhat, mert a helyszín bejárását követően mi teszünk helyette feljelentést - magyarázta.

Általában személyesen is ellenőrzik a bejelentést a civil szervezet munkatársai, kivéve, ha egyértelmű tárgyi bizonyítékok, fotók, szemtanú írásos vallomása áll rendelkezésükre. Ezeket pedig továbbítják a hatóságnak a feljelentéssel együtt.

- A nyomravezetői díj mértéke attól függ, hogy az információ alapján eljutunk-e az elkövetőhöz, a bűncselekménnyel kapcsolatban bizonyítékkal is szolgál-e a tanú, vagy az információ elegendő a vádemeléshez, esetleg jogerős elmarasztaló ítélet is születik. Általában 20 és 100 ezer forint közötti összegekről lehet szó - mondta.

Most például a Kismaroson meggyilkolt Rocky esetében tűztek ki díjat a tettes kézre kerítése érdekében. - Bízunk benne, visszatartó ereje lesz annak, ha az elkövetők tudják, pénzért bárki információt adhat róluk. Javulhat az igazságszolgáltatás hatékonysága és talán kevesebb állatot bántalmaznak vagy ölnek meg a nyomravezetői díjnak köszönhetően - mondta.

- Szomorúnak tartom, hogy pénzt kell felajánlani az embereknek, hogy bűncselekményt jelentsenek, holott ez állampolgári kötelességük lenne - reagált Igaz Klaudia, a HEROSZ Állatvédő Egyesület Zala megyei elnökhelyettese. - Szerintem a pénzbüntetés, a rövid időtartamú és nem letöltendő, hanem végrehajtásában felfüggesztett szabadságvesztés nem tartja vissza az állatkínzókat. Mégis remélem, a program beváltja a hozzá fűzött reményeket, de bárcsak a lelkiismeretük bírná szóra a szemtanúkat, s nem a pénz - mondta.


Információk:
A térségi gyepmester 2009. július 1-től kezdte meg működését a zalaegerszegi kistérségben. 
A kistérségi társulás 58 Zalaegerszeg környéki településen szervezte meg a szolgáltatást.    
A gyepmester feladata a kóbor kutyák befogása, gyepmesteri telepre szállítása, gondozása és őrzése a 15 napos karantén ideje alatt.     
A Bogáncs állatotthon és a Zalai Hírlap ternetes oldalán megnézhetők az örökbefogadásra váró négylábúak.   
A Bogáncs állatotthonban tavaly elkészült a cicaház és mellette   4 új kennel a kutyáknak. Erre 4,5 millió forintot költöttek az adózók által felajánlott 1 százalékból befolyt összegből.


Fogadj örökbe - Ide kattintva megtekintheti a Zalaegerszegi Bogáncs Állatotthon lakóitról készült képgalériánkat!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!