Hírek

2011.01.20. 15:17

A várak csak várnak: omladozó falak és ígéretek

Ígéretekből nem szenvedtek hiányt a helyiek, ám a tavalyi volt a negyedik esztendő, hogy egyetlen követ sem mozdítottak meg Rezi és Tátika várában. Ez azonban mégsem teljesen igaz, hiszen az időjárás igenis megbontotta a falakat, melyek annak idején folytatásra „ítéltettek”.

Sámel József


Jelenleg sem az önkormányzat, sem a felújítás szakmai vezetője nem tudja, hogy lesz-e egyáltalán folytatás állagmegóvás, régészet, illetve rekonstrukció terén.

 

- Négy esztendeje nem úgy fejeztük be a rekonstrukciót, hogy azt a következő esztendőben nem folytathatjuk. Sőt, azt sem gondoltuk, hogy éveken át áll majd a munka. Emiatt aztán, főként télen, romlott a vár állapota. A lezáratlan falak károsodtak, több kitörés is látszik, potyognak a kövek - panaszolta Cserép Gábor, Rezi polgármestere.

- Jogilag nincs közünk a várhoz, az a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő tulajdona, mi csak annyit tehetünk, illetve teszünk, hogy takarítással, őrzéssel próbáljuk kulturálttá tenni a körülményeket, azért, hogy a turisták ne csalódjanak. Bár sokan kérdezik, hogy elmúlt évekhez képest miért nem változott semmi. Megszokták ugyanis, hogy korábban évről évre szépült a vár. Mi még azt is felvállalnánk, hogy tulajdonba kapjuk, csak tudnánk végre, kivel is kell tárgyalni erről...

A szomszédos zalaszántói Tátikán hasonló a helyzet. Ott is ugyanúgy évente felmérték a károkat, kiderült, hogy főként a lezáratlan felületek károsodtak, ami összegszerűen milliós nagyságrendet jelent. A falakat valószínűleg vissza kell bontani, hogy megfelelő módon folytathassák a rekonstrukciót. Erről azonban senki nem tud semmit, állami pénzt a Tátikára sem kaptak, az önkormányzatnak pedig - noha szívügyének tartja a felújítást, az állagmegóvást, a fejlesztést - nincs forrása a rekonstrukcióra.

 

A két vár egyre több turistát vonz, ezért is fontos, hogy megvalósuljanak a felújításokat jelentő tervek. Tény: 2007-ben dolgoztak utoljára munkások a várban, ezt megelőzően látványos változások történtek.

Cserép Gábor azt mondta, tavaly konkrét összegekről kaptak értesítést, ám a pénz végül csak nem érkezett meg a várakra.

Dr. Vándor László, a Zala Megyei Múzeumok Igazgatósága vezetője pedig azt mondja, fogalma sincs a folytatásról, sem Rezi, sem a Tátika várával kapcsolatosan.

- Félek, nem lesz rájuk pénz, az időjárás pedig egyre nagyobb károkat okoz a falakban - mondta, hozzáfűzve: főként a Tátikán nagy a baj, ott jelentős omlásokra lehet számítani, ha nem történik semmi.

- Márpedig félek, folyatódik a pénztelen időszak a várak felújítása tekintetében. Pedig izgat a dolog, de mivel senkivel nem tudtunk egyeztetni, egyelőre még azt sem tudom, hogyan szerepeltessem a munkatervben az erődítmények idei tervezését...

 

A  turisták imádják a várakat

A turisták imádják a két várat, bennük évente több ezren fordulnak meg. Reziben már 21 esztendeje zajlik a népszerű vártúra, a nehezebben megközelíthető Tátika pedig egyelőre a bakancsos turisták „paradicsoma”. Az érdeklődők száma tovább nőhetne, ha megvalósulnának a tervek, melyek alapján a felújítások, az építkezések annak idején megkezdődtek. A várak azonban csak várnak, míg le nem omlanak...

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!