Hírek

2010.12.31. 07:48

Vigyázat! Vékony a jég, sportolásra alkalmatlan

Noha napok óta mínuszok röpködnek, a kisebb és nagyobb tavak még nem fagytak be eléggé, jégrétegük nem alkalmas sportolásra, korcsolyázásra.

Sinkovics Eta

- A Balaton jege egyelőre alkalmatlan a sportolásra. Ezt tegnap Kindl György, a Városüzemeltető Kft. ágazatvezetője mondta érdeklődésünkre.

- A part közelében csupán 4-5 centiméter vastag a jég, így abszolút nem alkalmas sportolásra, korcsolyázásra - hangsúlyozta. - Ha marad a hasonlóan hideg idő, akkor legalább három-négy napkell hozzá, hogy a szükséges 10-12 centisre hízzon. Nem csupán a jég vastagsága az egyetlen tényező, ami meghatározó a pálya kijelölésénél. A Balaton szeles időben fagyott be, a jégréteg nem sima, sőt, elég göröngyös, s repedezett. Ez szintén nem kedvező a sportoknak. Akik rámenneka jégre, kockáztatnak, ezt mondja a vízirendészet is. Figyeljük a változásokat, s ha minden feltétel adott lesz, kijelöljük a balatoni jégpályát.


A megyeszékhelyhez közeli Gébárti-tó vize sem fagyott még be eléggé, így nem alkalmas korcsolyázásra. Néhányan kíváncsiságból kilátogattak a napokban a hideg beálltával, tudtuk meg Horváth Árpádtól, a gébárti szabadidőközpont gondnokától. Aki arra is felhívta a figyelmet, hogy a tó a ságodi ágban három helyen is elég veszélyes még a legnagyobb hidegben is, a termálfürdőből befolyó meleg víz miatt.

- A kint lévő táblák nem tiltóak, hanem figyelemfelhívóak - mutatta Horváth Árpád a kézművesek háza előtti jelzést, arra utalva, hogy azon a részen 7-8 méter mély a víz. Mint hozzátette, ha a következő napokban a mostanihoz hasonló marad az idő, s a jégréteg vastagsága eléri a 10-12 centimétert, akkor már rá lehet menni korcsolyával a sekély részekre, partszakaszokra.

Sokan köveket, ágakat dobáltak a tóba, így tesztelték a jegesedését. Még várni kell, hogy biztonságosan rá lessen menni.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!