Hírek

2010.12.08. 17:24

Közfoglalkoztatás: szigorúbb feltételek

A jövőre induló új közfoglalkoztatási program volt a fő témája annak a regionális konferenciának, melyet szerdán tartottak a Zalaszentgróton.

Sámel József

Baracskai József polgármester köszöntőjét követően Lőrincz Leó, a Nemzetgazdasági Minisztérium főosztályvezetője adott tájékoztatást a közfoglalkoztatás rendszerének változásairól. Hangsúlyozta: 2011-től megszűnik a közcélú foglalkoztatás, helyébe a közfoglalkoztatási rendszer lép, más támogatási és feltételrendszerrel. Fontos változás, hogy a rendelkezésre állási támogatást bérpótló juttatás váltja fel, melynek mértéke a mindenkori öregségi nyugdíj legkisebb összege lesz.

A juttatás jogosultságát számos szempont szerint az önkormányzatok állapítják majd meg. Az elmúlt évekhez képest szigorítást jelent, hogy az érintetteknek – végzettségtől függetlenül – el kell fogadniuk a munkát, melyet a munkaügyi kirendeltségek ajánlanak fel számukra. A célokkal kapcsolatosan úgy fogalmazott: a lényeg, hogy minél több munkára kész és képes tartósan munka nélkül lévő személy dolgozzon.

A regionális foglalkoztatási stratégiát Hollósi Szabolcs, a BFH Európa Kft. ügyvezető igazgatója vázolta, aki egyben bemutatta a 61 szervezet által indított „Regionális foglalkoztatási együttműködés létrehozása és hálózati koordináció kialakítása a Nyugat- Dunántúlon” című programot. Mint mondta, a korábban megalakított foglalkoztatási paktumokat tartalommal kívánják megtölteni. Szeretnének együttműködni a közfoglalkoztatás terén is.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!