Hírek

2010.12.06. 06:47

Királynő és lovagjai: minden és mindenki a méz-marketingért

Péntektől vasárnap délutánig minden a mézről szólt a Keresztury ÁMK-ban, ahol a Söjtör és Térsége Méhészeinek Egyesülete az intézménnyel karöltve rendezte meg a VII. Kárpát- medencei Mézfesztivált.

Varga Andor

Még a pénteki megnyitó után adták át a vásárdíjakat. A megyei önkormányzat által felajánlottat a zalaegerszegi Pais Méhészet kapta (számukra elismerések szempontjából különösen jól sikerült ez a fesztivál, hiszen később a mézes termékek szépség- - avagy csomagolási, tálalási - versenyét is nyerték), Zalaegerszeg város díját a helyi fazekas, Horváth Csaba vehette át. Az Észak-zalai Vízmű díja a Székelyudvarhelyről érkezett méhészé, Ádám Józsefé lett, míg a házigazda egyesület által felajánlott jutalom a balatonszőlősi mézeskalácskészítőé, Nagyné Söjtöry Etelkáé lett. A Keresztury ÁMK különdíját Dávid Gyula méhész vihette haza a tolna megyei Szakályba.

A fesztiválon tehát kiválasztották a legszebbet a mézes termékek közül, a méhészek közt azonban nem volt szükség ilyen versenyre, az lezajlott augusztusban, s aki nyerte, el is jött Egerszegre.


- Székesfehérvári, tradicionális méhész-családból származom, már a nagyszüleim is űzték ezt a szép foglalkozást - árulta el Selmeczi Anna, a 2010-es magyar mézkirálynő. - Jövő augusztusig tart a mandátumom és a feladatom az, hogy reklámozzam a magyar mézet, buzdítsak a fogyasztására, tovább öregbítsem az egyébként méltán nevezetes termék jóhírét.

A zalaegerszegi rendezvénynek magának is ez volt a fő küldetése, s a helyszínen járva-kelve kiderült, a méhészek - persze leszámítva az állataikkal való foglalatosságot - valamennyien erre fordítják a legtöbb energiát. Erre hoznak létre olyan szervezeteket, mint a söjtöri egyleten belül működő Ambrózia Mézlovagrend, melyről hihetnénk: tagnak lenni benne elismerés. Ám kiderült, sokkal inkább feladatot jelent.

A lovagok kaptak szerepet a hétvégén is: mézszentelő misén jártak, teljes pompában végigsétáltak a Kossuth utcán, a fesztiválon pedig a mézkirálynő helyezte mindegyikük fejére a Bocskai-sapkákat, melyekkel legújabban kiegészítették egyenruhájukat. Egy lovag adjon magára!

– Az árusok azt mondják, a fesztivál nagyjából a tavalyi sikert hozta, a székelyek már a zárás előtt össze is pakoltak, mert eladtak mindent – mondott zárszót Jordán Ferenc, a rendező söjtöri egyesület elnöke. – Azon vagyunk, hogy jövőre is megrendezzük ezt a seregszemlét, de sok a bizonytalanság. Még nem tudni, a civil szervezetek számára mit hoz a jövő, hogy lesz-e elegendő és megfelelő pályázati forrás. A rendezvény körülbelül 1,2 millió forintunkba kerül, ezt nem egyszerű előteremteni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!