Hírek

2010.11.09. 19:55

Rendőri hazugságok

A társadalom bizalma a mi üzemanyagunk. E kijelentést amerikai rendőrök internetes naplójából idézte dr. Janza Frigyes kedden amikor A rendőri hazugságok címmel tartott előadást a megyei rendőr-főkapitányságon.

Arany Gábor

Dr. Janza Frigyes nyugalmazott vezérőrnagy, a Rendészettudományi Társaság főtitkára a magyar tudomány ünnepe alkalmából a megyei rendőr-főkapitányságon tartott rendezvényen beszélt. A hazugságot három ismérv határoz meg: hamis legyen az információ, a szándék megtévesztésre irányuljon, és tudatosan kár okozására irányuljon. Ezeket figyelembe véve nem lehet hazugságnak nevezni, ha a rendőrség az igazság kiderítéséhez, bűncselekmény felderítéséhez él a megtévesztés, az információ elhallgatás törvényes eszközeivel. A bevezetőben említett blogban azonban rávilágítottak arra is, mily keskeny a mezsgye: csalni az igazság és a jó érdekében valójában a bűnözők célja, hogy ezzel hiteltelenítsék el a rendőröket. Akár olyan áron is kell védeni az ártatlanokat, hogy a bűnösök büntetés nélkül megússzák. Ezt a nézetet kell képviselni,  mert ha a rendőr csal, az veszélyesebb, mintha a bűnös szabadlábon marad.

A rendezvény második előadójaként dr. Nagy Richárd rendőr százados, a gazdasági bűncselekmények fogalmi, rendszertani problémái, felderítésük és bizonyításuk témakörében készített tudományos munkáját ismertette. A művel minap a Rendőrség Tudományos, Technológiai és Innovációs Tanácsa és a Magyar Rendészettudományi Társaság pályázatán első helyezést ért el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!