Hírek

2010.11.09. 08:11

Pénzbe kerülne a szabad orvosválasztás

Az egészségügyi államtitkár és csapata által készített vitairat szerint jövőre a beutaló nélkül érkező páciensek kötelezően fizetnének a gyógyító ellátásért, vagyis a szabad orvosválasztásnak tényleges ára lenne - írta a Népszava kedden.

MTI

Ellentétben az elmúlt évek fideszes retorikájával, az egészségügyi kormányzat nem veti el a betegek önrészfizetésének lehetőségét az ágazatban, az egészségügyi államtitkár és csapata által készített vitairat szerint jövőre a beutaló nélkül érkező páciensek kötelezően fizetnének a gyógyító ellátásért, vagyis a szabad orvosválasztásnak tényleges ára lenne - írta a Népszava kedden.

A vitairat rögzítené a betegutakat, amelyeket csak pénz ellenében lehetne megkerülni.
   
Szócska Miklós a „Semmelweis Terv az egészségügy megmentésére" című vitairat múlt heti bemutatóján egy konferencián úgy fogalmazott: a rendszer legfontosabb hatékonysági pontjain támadnak. A terv szerint központosított állami egészségügyi rendszert hoznának létre, ötszintű lehetne a járóbeteg-szakellátás, megreformálnák a finanszírozási rendet, és az egészségügyi dolgozók életpályamodellje is elkészülhetne.
   
A Népszava szerint a vitairat tartalmazza a minden járulékfizetőnek járó szolgáltatási csomag újragondolásának lehetőségét, és például azt is, hogy abból kizárhatók legyenek a nem az egészségi állapot javítását célzó beavatkozások. „A hálapénz visszaszorítása érdekében megfontolandó a szabad orvosválasztás fizetőssé tett rendszerének egyértelművé tétele” - idéz a lap a dokumentumból. Megjegyzik, hogy elvileg most is fizetni kellene, ha a beteg nem a lakhelye szerint kijelölt orvoshoz megy, csakhogy ezt eddig egyetlen kórház sem hajtotta be, mert a nagy adminisztrációs terhek miatt nem állt érdekükben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!