Hírek

2010.11.02. 05:28

Halottainkra emlékezve

Emlékfát, ravatalozót és felújított mindenki keresztjét avattak a hét végén. Mindenszentek és halottak napja alkalmából ezrek látogattak a temetőkbe.

Szalabán Attila

- Nem tapasztaltunk komolyabb kihágásokat. Néhányan megpróbáltak autóval vagy biciklivel bejönni, de szóltunk nekik, hogy nem lehet. Úgy látom, évről évre békésebben telik az ünnep, régebben az is előfordult, hogy részeg randalírozókat kellett kitessékelni a temetőből - említette Tamási Rezső, a Nemzetőrség alezredese.


Hétfőn több temetőben tartottak istentiszteletet, Andráshidán pedig megszentelték a mindenki keresztjét, amelyet a Városgazdálkodási Kft. újíttatott fel az ünnepre. Herczeg András kegyeleti ágazatvezető elmondta: a tölgyfa kereszt a 19. század elején készült. A felújítás során gondoskodtak az eredeti faszerkezet megóvásáról, s új Krisztus-ábrázolás került a keresztre, Salamon Sándor munkája. A keresztet Kardos Csongor káplán szentelte fel, a rendezvényen az Igazgyöngy Hagyományőrző Egyesület működött közre.


Zalakoppányban az első világháborúban elesett katonák tiszteletére avattak emlékfákat szombat délután. Az ötletgazda, az Élhetőbb Zalakoppányért Egyesület elnöke, Orczy Henriette elmondta, számos szervezettel (a Zala Menti Polgármesterek és Polgárok Egyesületével, helyi és térségi polgárőr egyesületekkel) összefogva, a Honvédelmi Minisztérium pályázatán elnyert mintegy félmillió forintból állítottak ötven emlékfát a templomkertben. A szentmisét követő ünnepségen Papp Ferenc, a Honvédelmi Minisztérium alezredese szónokolt, felidézve a háború borzalmait, s a katonák hazájukért tanúsított hősiességét.


Nagybakónakon Somogyi Imre plébános áldotta meg a falu alsószeri részében lévő temető felújított ravatalozóját hétfő délután. Az ünnepségen Molnár Józsefné polgármester elmondta: a létesítmény mintegy 8 millió forint költségű felújításához az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap nyújtott több mint 5 millió forintos támogatást. A pályázati pénzt 2,8 millió forint önerővel egészítették ki. A ravatalozót akadálymentessé tették, s külön parkolót létesítettek a mozgáskorlátozottaknak.

Kapcsolódó anyagaink:

Halottak napa: az elhunytakra emlékeznek országszerte

A gyász mindig egyéni

Tömegeket vártak a zalai temetőkbe a hétvégén

Takaréklángon: éppen csak pislákol a magyar mécsesipar

Ezek is érdekelhetik