Hírek

2010.11.25. 15:36

Egy hét az egészség jegyében

Végeláthatatlan sorban zöldség- és gyümölcsszobrok az asztalon, teáért sorban álló gyerekek. Ez jellemezte Zalaszentgróton az egészséghetet, de persze akadt más is, jócskán...

Sámel József

 

Hagyomány a Csányi-Zrínyi Általános Iskolában az egészséghét programsorozat, keretében az alsós diákok minden tanévben új fogalmakkal, lehetőségekkel ismerkedhetnek. Idén a zöldségek és gyümölcsök jótékony hatásairól, illetve a bennük található vitaminok értékeiről tudhatták meg a szükséges információkat, no meg a gyógyteákat is megkóstolhatták.

A program teljes egészében átszőtte a hetet, amint a szervezők fogalmaztak, céljuk az volt, hogy a felhívják a gyerekek figyelmét az egészséges életmódra, az egészség megőrzésére, olyan elemek tudatosításával, mint a sport, a mozgás, az ingyenes szűrések, a rendszeres kontrollok.

Az osztályok készültek, s tevékenyen részt vettek a munkában, dekorációkat készítettek, alapelemekként az egészséges táplálkozás „termékei”, valamint a gyógynövények szerepeltették. Szellemes ötletekkel humoros zöldség- és gyümölcsszobor kompozíciókat készítettek, melyeket az iskolába betérő szülők is megcsodáltak. S volt mit, hiszen a gyerekek fantáziája nem ismert határt. A töklámpástól a sárgarépából készült figurákon át az almaemberig számos művet készítettek. A pedagógusok szerint mindennek legnagyobb értéke volt, hogy sikerült tudatosítani: az egészséges életmód része a rendszeres zöldség- és gyümölcsfogyasztás.

Idén a teázás volt az igazi újdonság. A gyerekek sorban álltak a forró italért, miközben megtudták, hogy melyik mire való, mely gyógynövények mely betegségekre valók. Mondták is: a hideg időben isteniek a teák. Az egészséghéten zenés gerinctorna, s a mentősök munkáját bemutató program is nagy sikert aratott.

Gyermekkorban kell tudatosítani
Az egészség nem játék, de lehet játékosan ismertetni az életmóddal kapcsolatos ismereteket. S kell is, hiszen az a gyermek, amelyik már kiskorában figyel az étkezésére, a mozgásra, felnőttként is egészségesen él majd. Nem kétséges, a felnőttek körében is tudatformálásra van szükség, ebben a gyerekek sokat segíthetnek azzal, hogy szüleiknek elmesélik, mit tanultak, láttak, hallottak az egészséges életmódról az iskolában.   

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!