Hírek

2010.11.12. 16:26

Dr. Falk Richárd mérnök emlékére

Dr. Falk Richárd gépészmérnök bronz büsztjével gazdagodott pénteken a zalaegerszegi Magyar Olajipari Múzeum szoborparkja, amely a honi szénhidrogénipar jeleseinek állít emléket.

Magyar Hajnalka

A Bálits Kálmán szobrászművész által még 1991-ben készített szoborportré újabb változatát dr. Tihanyi László, a Miskolci Egyetem Műszaki Földtudományi Karának dékánja, valamint K. Nagy József, a DKG-EAST Zrt. vezérigazgatója avatta fel. Dr. Falk Richárd (1899– 1979) kiemelkedő kutató- és oktatómunkát végzett a kőolaj- és földgázbányászati gépek területén. Életének dokumentumait, személyes emlékeit, az általa írt szakkönyveket kamaratárlat mutatja be a múzeum kiállítóterében.


Falk Richárd Sopronban született, a világháborúban másfél évet szolgált a frontokon. Budapesten és Bécsben tanult, 1942-től dolgozott az olajiparban, gépészeti vezetőként. Az ő irányításával hozták létre és építették ki a nagykanizsai Kőolajipari Gépgyárat, melynek 1948-ig volt főmérnöke. 1951-től a Miskolci Nehézipari Műszaki Egyetemen dolgozott, ahol dékáni és rektorhelyettesi tisztséget is betöltött.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!