Hírek

2010.11.15. 17:14

A Furulyásoknál járt a hévízi együttes

Újabb kapcsolat révén turnézott a minap Csehországban a Jabloneci Furulyások vendégeként a hévízi Musica Antiqua együttes, Jablonec Nad Nisan városban.

Horányi Árpád

– Cserekapcsolat indult el, a Jabloneci Furulyások júniusban tettek eleget a mi meghívásunknak, most a látogatásukat viszonoztuk – említette Varga Endre, a régizenei együttes vezetője. – Az ismeretség a vonyarcvashegyi kezdeményezésű, határokon átívelő kulturális hídépítés folyamatában született egy képzőművészeti kiállítással, a társművészetek találkozása révén.

Az együttes a repertoárjának keresztmetszetét bemutató műsort állított össze.


– Utazásunk előtt, jótékony céllal összekötve tartottuk meg itthon a főpróbát: a Hotel Carbonában adtunk koncertet, Devecser iszapkárosult zeneiskolásai javára – mondta a készülődésről a karnagy. – A vendégség során két fellépésünk volt: Jablonec Nad Nisan hangversenytermében volt a premierünk, ahol a házigazdák játszottak bevezetőt, majd 3 művet közösen is előadtunk. A műsorunkban reneszánsz, barokk és régi magyar műveket szólaltattunk meg, s vendéglátóink tiszteletére Dvorak, jeles cseh szerzőtől választott két művét is játszottunk. A fővárosban tett kirándulás során Prága ferences rendi plébániatemplomában adtunk hangversenyt mise után, egyházi műveket is a műsorra véve.

Varga Endre kiemelte: a siker mellett különös élmény volt a templom könyvtárával való ismerkedés lehetősége: 15. századbeli, pergamenre vetett kottákat láthattak, tapinthattak, rajta gregorián énekek latinul írt szövegét olvashatták.


Folytatás, személyes kapcsolatokkal
A turizmusban híres cseh síparadicsomi kínálat és a magyar vendéglátás fémjeleként számon tartott balatoni nyaralás lehetősége is tartóssá teheti azokat a személyes kapcsolatokat, amik a turné során a vendégek és a fogadóik közt kialakultak. A zenével született barátságokra számos jó példa van már országon belül, s határokon túl. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!