Hírek

2010.11.14. 08:04

A fantasztikus hármas: Mangó, Monokli és Gyömbér kalandjai

A minap Mangónál, Monoklinál és Gyömbérnél jártunk, akik nagyon jól érzik magukat egymás társaságában. Nincs is ebben semmi különös, attól eltekintve, hogy Gyömbér golden retriever, Monokli törpenyúl, Mangó pedig degu, egy Dél- Amerikában őshonos rágcsálóféle.

Kiss Anna

A furcsa triásznak a zalaegerszegi Gombos család ad otthont. Jobb dolguk nem is lehetne, hiszen, mindkét gazdi, Gombos László és Szűr Veronika is állatorvos. A családban két kisgyermek van, a négy éves Dávid és az öt hónapos Kata.

- Mangó él nálunk a legrégebb óta. Matuzsálem a maga 6 évével - meséli László, majd figyelmeztet: Hiába számít öregnek, fürgeségéből mit sem veszített.
Ezt mi is megtapasztaltuk, vigyáznunk is kellett a képek készítésekor, nehogy megszökjön fotósunk elől a jószág. Amint azt a gazdiktól megtudtuk, legutóbb a konyhaszekrény alól kellett előcsalogatni. Felmerül a kérdés: miért pont degu?

- Mindenképpen üvegterráriumban tartható kisállatot szerettünk volna, ami viszonylag hosszú életet él. Mivel a deguk társas lények, eleinte párban voltak Kiwivel, a testvérével. Néha azért rázendítettek az éjszaka közepén. A párzási időszakban ugyanis a deguk különös hangokat adnak ki. Ha letakartuk őket, elhallgattak, de ha éjjel meglátták a holdat, őrült éneklést csaptak. Aztán Kiwi elpusztult, de szerencsére Mangó remekül szórakozik egyedül is. És erre természetesen a legjobb időszak az éjszaka, amikor mi, emberek aludnánk.

Aztán 2005-ben Mangó után megérkezett Gyömbér, törzskönyvi nevén Bíróházi Tréfás Alma. A kutyus régi ismerősként üdvözöl minket, bár még sohasem találkoztunk. Láthatjuk, nem egy házőrzők gyöngye. Na, de az öt éves golden retrievernek nem is ez a feladata.

- Kezdetben nem volt egyszerű a játékos kölyökkel. A kutya falkában érzi jól magát, így amikor mi, falkatársak elmentünk itthonról, ő pótcselekvésként szétszedte az ágyunkat, megrágta a vezetékeket. Aztán bekerült a kutyaiskolába. Ott nem a kutyát tanítják elsősorban, hanem a gazdit, hisz minden rajta múlik. Ha nincs tekintélye, nem tudja megnevelni az állatot. -

Erre mondják, hogy nincs rossz kutya, csak rossz gazda. Gyömbér több szempontból is különleges, hiszen 2008- ban elvégzett egy terápiás tanfolyamot. Azóta kisiskolásokkal foglalkozik, tanítja, hogyan bánjanak az állatokkal, tanulásra, közös munkára motiválja őket.

Monokli, a törpenyuszi 2009- ben került a családhoz. Nevét a szeme körüli foltról kapta. Szerelem volt első látásra az akkor három éves Dávidnak.


- Valamiért a gyerekek még fogékonyabbak az állatokra. A törpenyúl hajlamos az agresszióra, de Dávidnak sikerült problémamentes példányt választani. A kutyával való első találkozásától tartottam, de szerencsére csak barátságos szimatolással üdvözölték egymást. Azóta Monokli komfortos ketrecben él,de néha a lakást is birtokába veszi. -

Azt mindenki tudja, hogy a kutyák szinte bármire megtaníthatók. Azt azonban senki sem gondolná, hogy a törpenyúl is trükközik egy kis étel ellenében. A jutalomfalatokért bármire képes. Ügyesen elveszi az ennivalót, vagy felmászik a ketrec tetejére, átbújik a különböző akadályokon. Bármelyik állat nevelhető, csak a megfelelő módszer kell hozzá és sok-sok türelem.

Gombosék kedvencei igazi barátok. A kis degu gyakran belemászik Gyömbér bundájába. Amikor pedig a nyuszi és a degu szabadon dorbézol a lakásban, a kutya vigyáz rájuk.

A család nagyon fontosnak tartja, hogy a gyerekek már egész pici koruktól kezdve állatok társaságában legyenek. Dávid testvérként tekint a golden retrieverre, a kis Kata pedig ottlétünkkor hatalmas vigyorral nézett a kutyusra és boldogan csimpaszkodott a bundájába.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!