Hírek

2010.10.05. 17:59

Panasz: csatornáztak, s hat hete várják a pénzt

Tizenötmillió forinttal tartozik a fővállalkozó konzorcium egyik tagja a regionális csatornaprogramban kivitelezőként közreműködő alvállalkozónak, a Széles 2003 Kft.-nek.

Szabó Judit

A szombathelyi Széles 2003 Kft. Zalaegerszeg déli városrészében épített csatornát. A kivitelezéssel a fővállalkozó konzorcium egyik tagja, a Nemzetközi Vegyépszer Zrt. bízta meg, ám a díjazás egy részével még adós.

- Másfél-két hónapja befejeztük a munkát, minőségi kifogás nem merült fel.  A Nemzetközi Vegyépszer Zrt.-nek benyújtottuk a számlát,  amely augusztus 27-én lejárt. A húszmillió forintból csak ötmilliót  fizettek ki - fordult lapunkhoz Francsics Péter ügyvezető. Hozzátette: nem először járnak így, s a megrendelőnél hiába kérnek segítséget, mindig azt a választ kapják, hogy nem állnak jogviszonyban. A cégnél likviditási problémák léptek fel, a 23 dolgozó szeptember 10-ig csak a fizetése egy részét kapta meg.


Francsics Péter elmondta, Egerszegen a beépített anyagot is ők finanszírozták, s írásban jelezték, nem mondanak le az anyagok tulajdonjogáról, míg nem kapják meg a pénzüket. A fővállalkozó ennek ellenére olyan nyilatkozatot tett, hogy rendelkezik a tulajdonjoggal. Ez a papír a műszaki átadás lezárásához szükséges, attól fogva átkerül a tulajdonjog az önkormányzati társuláshoz. Előtte az alvállalkozónak akár az is módjában áll, hogy elbontsa a beépített anyagot (a kft. Szombathelyen már demonstrált így hasonló esetben), a műszaki átadás után azonban már büntetőjogi következménye lehet a cselekedetnek. Francsics Péter közölte, eddig olyan lépést tettek, hogy elküldték a felszámolást megelőző ügyvédi felszólítást a Vegyépszernek, hogy megkapják a pénzüket, s rendőrségi feljelentést fontolgatnak az említett nyilatkozat miatt.

Egy hete e-mailben kértük a Nemzetközi Vegyépszer Zrt. műszaki vezérigazgató helyettesét, Németh Imrét, hogy reagáljon az elhangzottakra, de még nem jött válasz.

Rigó Csabát, a megrendelő önkormányzati társulás elnökét is megkérdeztük, hogy tehetnek-e valamit az ügyben.
- Sajnálatos dolognak tartjuk az építőiparban kialakult körbetartozásokat, de nincs módunk és jogi lehetőségünk még vizsgálni sem a felek közötti elszámolási vitát, tekintettel arra, hogy az önkormányzati társulás nem áll jogviszonyban a kivitelező konzorcium alvállalkozójával. A társulás a rá eső önrészt mindig szerződésszerűen teljesítette és teljesíti, ezen felül azonban nem avatkozhat be a további kifizetések rendjébe. Szeretném azonban hangsúlyozni, hogy a társulás mindig minden tőle telhetőt megtett a beruházás minél teljesebb fizikai és pénzügyi megvalósítása érdekében, több egyeztetésen felvetette az alvállalkozók kifizetésének maradéktalan teljesítését-  közölte Rigó Csaba.

Érdeklődésünkre leszögezte: az anyagok tulajdonjogáról szóló nyilatkozatot el kell fogadniuk, a valóságtartalmát nincs joguk vizsgálni. Csak azt tudják tenni, hogy még egyszer rákérdeznek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!