Hírek

2010.09.01. 14:01

Pápá 75 watt feletti izzók!

Szerdától már nem lehet kapni a nagykereskedőknél a 75 wattnál erősebb izzókat, de a kisebb boltokban még néhány hónapig megvásárolhatók lesznek.

Horváth Viktória

Ugyanis szeptember elsejétől megszűnt a hagyományos, 75 wattnál erősebb izzók nagykereskedelmi forgalmazása Magyarországon és az egész Európai Unióban egy-két évvel ezelőtti uniós megállapodás szerint.

Egy hosszabb folyamat része ez a változás: két évvel korábban a 80 wattnál erősebb izzók gyártását szüntették meg, két év múlva pedig egyáltalán nem lehet hagyományos villanykörtéket vásárolni.

Aggodalomra egyelőre még nincs oka a vásárlóknak, a felhalmozott készleteknek hála, még jó ideig vásárolhatjuk ezeket az elektronikai üzletekben.

- Még a százas izzót is keresik a vásárlók sok esetben, noha az már két éve nincs forgalomban  - mondta el megkeresésünkre Kovács-Beke Veronika, az olai úti lámpabolt üzletvezetője.  - Sokan vannak, akik nem kedvelik az energiatakarékos égők fényét, túlságosan neon színűnek tartják, noha abból is van többféle változat: hidegebb és melegebb fénnyel is.

 

 

 Veronika szerint az emberek a megszokás miatt ragaszkodnak a régi típusú izzókhoz, ezért várhatóan beraktároznak maguknak jó néhány darabot. Raktárukban még jó néhány hónapra való áru van készleten.

-  Ami az árát illeti, a hagyományos nyolcvan forint, míg az energiatakarékos 590 forinttól kapható. Utóbbit akkor szoktuk javasolni a vásárlóknak, ha olyan helyiségbe szeretnék használni, ahol szinte állandóan ég a villany, mint például üzletekbe vagy irodákba.

 A hagyományos izzó 130 éve született meg, s halálában a kompakt fénycsövek térnyerése játssza a legnagyobb szerepet. Utóbbiak mellett kétségtelen előnyként szól, hogy 10-15 ezer órán keresztül is fényt adnak, míg a hagyományos izzó alig 1500 óra alatt égett ki. Kevesebbet is fogyaszt az új technológia, így akár 15-szörösen is visszahozhatja az árát: egyötöde az energiafelhasználása, mint a régi típusú izzók esetében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!