Hírek

2010.09.24. 16:59

Ö-kocoghattak is a belvárosban (képgalériával)

PET-palackos ritmusgyakorlattal, box aerobik bemutatóval, a belvárosi dal közös éneklésével indították útnak péntek a zalaegerszegi Dísz téren az Ökonap elnevezésű programot.

Péter Gyöngyi

A Belvárosi Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola, valamint partnerei  óvodák, iskolák, valamint  cégek  nagyszabású rendezvényre várták pénteken az érdeklődőket  Zalaegerszeg szívében, ahova mintegy ezer óvodás és iskolás is kilátogatott. Köszöntőjében Gyutai Csaba alpolgármester a környzettudatos életmód jelentőségét hangsúlyozta.


A program egyik látványos momentuma volt a Ganz-Munkácsy-szakközépiskola diákjainak divatbemutatója, ennek keretében a modellek rendhagyó öltözékben vonultak végig az egybegyűltek előtt. 

- Kórházi gumilepedőből, kerti fóliából, színes nejlonzacskóból, szemeteszsákokból  készültek ezek a ruhák, melyek már külföldi bemutatókon, Szlovéniában, Romániában, Szlovákiában is nagy sikert arattak - tudtuk meg Krajczár Béláné gyakorlati oktatásvezető-helyettestől. - Ezek a darabok jól mutatják, hogy minden felhasználható, kellő kreativitással mindenféle alapanyagból készíthetünk valami szépet. Standunk is van, ahol PET-palackból készült próbababát is láthatnak a nézelődők, illetve ismerkedhetnek a beszélő kukával, mely, miután valaki beledobta a szemetet, megköszöni a szelektív gyűjtést.


Az óvodák standjainál  műanyagpalackokból, kupakokból fabrikált állatfigurák, őszi terményekből alkotott díszek, valamint rajzok, festmények  kínáltak - sok más mellett - látnivalót. 

A nézelődés után és mellett mozgásra invitálták a gyerekeket, az ovisok és az iskolások is ö-kocogásra indultak. Az, aki elfáradt, ismeretterjesztő bemutatókon, játékos vetélkedőkön  vehetett aztán részt.

- Hagyományteremtő szándékkal hívtuk életre a mai rendezvényt - mondta tájékoztatásképpen a házigazda iskola igazgatója, Makovecz Tamás. - Az intézményben tulajdonképpen évek óta környezettudatos nevelés folyik. Májusban kaptuk meg az Ökoiskola címet, ami nem csak megtisztelő, de természetesen nagyon sok kötelezettséggel is jár.



Információk:
- Egy  közvélemény-kutatás szerint a fejlődő országok lakosai a leglelkesebbek a zöld árucikkek, illetve a környezetbarát kezdeményezések iránt
- Sokat tehetünk környezetünkért már azzal, ha takarékoskodunk a vízzel, ha szelektíven gyűjtjük a hulladékot, ha környzetkímélő tisztítószert használunk
- Energiát takaríthatunk meg azzal is, ha megfelelő anyagú és formájú edényt használunk sütéshez, főzéshez
- Magyarországon is hagyomány már a november utolsó péntekén tartott Ne vásárolj semmit nap!, mely szintén arra ösztönöz, hogy az ember átgondolja, döntéseinek milyen környezeti hatása lehet

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!