Hírek

2010.09.03. 17:35

A jelöltállítási határidő után még két jelölőszervezetet vett nyilvántartásba az OVB

A jelöltbejelentésre rendelkezésre álló határidő letelte után is vett nyilvántartásba jelölőszervezeteket az október 3-i önkormányzati és kisebbségi választásra pénteki ülésén az Országos Választási Bizottság.

MTI


Az önkormányzati és a kisebbségi önkormányzati választásokra egyaránt péntek 16 óráig volt lehetőség a jelöltek bejelentésére. Eddig kérhették a jelölőszervezetek is nyilvántartásba vételüket.
   
Az OVB az önkormányzati választásra pénteken jelölőszervezetként nyilvántartásba vette a Vállalkozók Pártját, amely csütörtökön kérte nyilvántartásba vételét, valamint a települési kisebbségi önkormányzati választásra a Szatmári Németek Egyesületét, amely szerdán kérte a nyilvántartásba vételét. Az OVB-nek két napon belül kellett döntenie a jelölőszervezetek nyilvántartásba vételéről. 
    
Mivel azonban a Vállalkozók Pártját és a Szatmári Németek Egyesületét a jelöltállításra rendelkezésre álló határidő lejárta után vette nyilvántartásba az OVB, az ajánlószelvények benyújtására az országos jelöltállításhoz már nem volt módjuk. A Szatmári Németek Egyesülete azonban Szabolcs-Szatmár megyében indíthat jelölteket, tekintettel arra, hogy a megyei választási bizottság korábban már nyilvántartásba vette.
   
A helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásán jelöltet és listát jelölőszervezetek (pártok, társadalmi szervezetek, kisebbségi szervezetek) állíthatnak, és a választáson - a listás választások kivételével - független jelöltek is részt vehetnek.
   
A jelölőszervezeteknek a választás kitűzése után nyilvántartásba kell vetetniük magukat (a közös jelöltet, listát állító jelölőszervezeteknek külön-külön). A bejelentést az illetékes választási bizottságnál kell megtenni: ha a jelölőszervezet több megye, illetőleg a főváros és valamely megye területén is jelöltet vagy listát akar állítani, akkor az OVB-nél, ha csak egy megye, illetőleg a főváros területén, de azon belül több településen (fővárosi kerületben), akkor a területi választási bizottságnál, ha pedig csak egy településen, akkor a helyi választási bizottságnál.
   
A települési kisebbségi önkormányzati választáson jelöltet csak olyan társadalmi szervezet állíthat, amelynek a választás évét megelőzően legalább három éve alapszabályában rögzített célja az adott kisebbség képviselete. Független jelöltek indulására a törvény nem ad lehetőséget.
   
Az OVB korábban már több mint 60 jelölőszervezetet vett nyilvántartásba az önkormányzati választásra és több mint 80-at a kisebbségi választásra. Köztük több olyan jelölőszervezet is van, amely mindkét választástípusban kérte nyilvántartásba vételét, hogy országosan állíthasson jelöltet.

 

Választási híreink itt!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!