Hírek

2010.08.23. 06:02

Választás 2010 - Mától nem lehet népszavazásokhoz aláírást gyűjteni

Az októberi önkormányzati választás miatt mától már nem lehet aláírásokat gyűjteni népszavazási, illetve népi kezdeményezésekhez. A csaknem három hónapig tartó aláírásgyűjtési moratórium 14 kezdeményezést érint.

MTI

Az országos népszavazásról és népi kezdeményezésről szóló törvény szerint nem lehet aláírást gyűjteni az általános önkormányzati választás napján, valamint az azt megelőző, és azt követő 41 napon belül, a folyamatban lévő aláírásgyűjtéseket pedig fel kell függeszteni.
   
Ez azt jelenti, hogy augusztus 23-a és november 13-a között - tekintettel az október 3-ai választásra - fel kell függeszteni a megkezdett aláírásgyűjtéseket. A szavazás napja előtti 41. napon "megáll az óra"; ekkor le kell adni az addig összegyűjtött aláírásokat, a szavazást követő 41. napon pedig az Országos Választási Iroda (OVI) új aláírásgyűjtő ívet ad ki a gyűjtőnek, és tovább folytatódhat az aláírásgyűjtés.
   
Az országos népszavazási, illetve népi kezdeményezéseket az Országos Választási Bizottság (OVB) hitelesíti, amennyiben az aláírásgyűjtő ív megfelel a formai követelményeknek és a feltenni kívánt kérdés nem ütközik jogszabályi tilalomba. Az OVB hitelesítő határozatait az Alkotmánybíróság előtt meg lehet támadni. 
 
Ezért fordulhat elő, hogy bár az OVB évente tucatnyi népszavazás, népi kezdeményezés aláírásgyűjtő ívét hitelesíti, mégis mindössze 14 aláírásgyűjtés van folyamatban. Ebből három népi, illetve 11 népszavazási kezdeményezés, ezek mindegyike "beleér" az említett időszakaszba.

Választási híreink itt!

 

Ezek is érdekelhetik