Hírek

2010.08.22. 07:47

Ez aztán verseny a javából! Szoborépítés szalmából

Akár országos hírű rendezvénnyé is kinőheti magát az a szalmaszobor építő verseny, amit hagyományteremtő szándékkal most első alkalommal rendeztek meg a határ menti településen, Kerkaszentkirályon. A helyiek szándéka legalábbis erre utal.

Gyuricza Ferenc

Ellesett falusi pillanatok, hatalmasra nőtt figurák, illetve egy terepjáró autó is megtalálható azon szalmaszobrok között, amelyek Kerkaszentkirály központjában állnak. Az alkotások a hét végén, a községben első alkalommal megrendezett szalmaszobor-készítő versenyen születtek.


- Szerettünk volna a falunapnak valami önálló, saját arculatot adni, ami megkülönbözteti a többi  rendezvénytől - szólt az ötlet születésének körülményeiről Pál Zoltán polgármester. - Miután a térségben rengeteg olyan fesztivál van, ami valamilyen ételhez köthető, mi egészen másban gondolkodtunk. Tavaly aztán a szlovéniai Gornja Radgonáról hazafelé jövet arra figyeltünk fel, hogy szinte minden település határában áll egy-egy szalmaszobor. Ekkor gondoltunk arra, hogy egy szoborépítő versenyt hirdetünk.

Első alkalommal tíz csapat nevezett, s a polgármester szerint ez egyelőre elegendő is volt, hiszen nekik is tanulniuk kell a rendezéssel járó feladatokat. A szalmaszobor építése ugyanis komoly logisztikai tevékenységet igényel. Az elkészült alkotások - melyek közül a dobriak falusi életképet bemutató kompozícióját találta a zsűri a legjobbnak - a falu központjában nézhetőek meg.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!