Hírek

2010.08.24. 05:27

Erdő Péter: fájdalmas a katolikus és az ortodox egyház teljes közösségének hiánya

Fájdalmasnak nevezte a katolikus és az orosz ortodox egyház teljes közösségének hiányát hétfőn Erdő Péter bíboros, prímás, aki az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsának elnökeként találkozott az olaszországi Riminiben Filaret minszki metropolitával.

MTI

A két egyház "dogmatikai szempontból olyan közel áll egymáshoz, hogy nekem fájdalmat okoz: az ilyen nagy mérvű hasonlóság és közelség ellenére még nem teljesen egész közösségük" - idézte az olasz ANSA hírügynökség a magyar főpap szavait.
   
Erdő Péter bíboros és Filaret metropolita a Comunione e Liberazione (Közösség és Szabadság) nevű nemzetközi egyházi mozgalom idei találkozóján folytatott megbeszélést.
   
A magyar főpap kifejtette: a két egyház közötti párbeszédnek sok szintje létezik, és jelentős előrehaladást sikerült már elérni ebben a párbeszédben. "Ott van a dogmatika szintje, a Szentszék is számos találkozót szervezett, illetve komoly lépést tett, illetve ott van a társadalmi és az erkölcsi tanítás. Az isteni gondviseléstől és a mi nyitottságunktól függ a kérdés" - mondta.
   
Erdő Péter szerint a párbeszéd "politikai-nemzetközi aspektusát" tükrözi az a fontos tény, hogy a Vatikán a közelmúltban diplomáciai képviseletet nyitott Moszkvában, s így már Moszkvában is működik apostoli nunciatúra.

Ezek is érdekelhetik