Hírek

2010.08.03. 02:29

Balatoni halászok ünnepe

Vonyarcvashegy - Kulturális rendezvénysorozattal ünnepelték a hét végén a balatoni halászok napját. A hagyományápoló programok több helyszínen zajlottak.

Horányi Árpád

- Hinnünk kell, hogy ki lehet jutni a bajból, mindenkinek meg kell tennie a saját fogadalmát. Az eredményes küzdelem után pedig mindenki építse fel a saját lelki templomát azzal, hogy áldozatot vállal, észreveszi, ha valaki bajban van, megtartja adott szavát - vont párhuzamot a múlt és napjaink aktualitásai között a szónok.A halászünnepet immár magán hordozza a település. A nyári fafaragó táborok munkája nyomán halászpark létesült szoborcsoporttal, a halászkápolna környéki régi temető volt ravatalozójában Németh János, Munkácsi-díjas zalaegerszegi keramikusművész munkája nagy fali domborművön jeleníti meg a halászlegendát. Az ünnepséghez kötődik immár hagyományosan a Balaton Szalon, a kis formátumú képzőművészeti alkotások nemzetközi biennáléja. A pályázatra 14 országból több száz munka érkezett, válogatásukból díjkiosztással együtt a Helikon Tavernában nyílt kiállítás a halásznapon.

A díjakat Seffer József, a község polgármestere és Dóri Éva, a Képzőművészeti Lektorátus munkatársa adta át. A zsűri 3 egyenrangú fődíja egyikét Szencz Lívia, cserszegtomaji festőművész kapta, török és szerb kollégája mellett.

Civilek a Szent Mihály-dombért

Ferenczi Elek kezdeményezésével jött létre az a civil szervezet, mely immár évek óta oltalmazza a település helytörténeti nevezetességét. Programokat is szerveznek a látogatottság növeléséért, így született a halásznap is. A közösség Szent Mihály-hegy Védő és Vendégváró Egyesület néven működik, dr. Szanyi Margit elnökletével.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!