Hírek

2010.07.12. 17:26

Zavaró koldussors: "Van pár forintja?"

A jelenség nem újkeletű: a zalaegerszegi Mária Magdolna templom terén, illetve a levéltár és a megyei könyvtár előtt régen megjelentek és egyre többen vannak a kéregetők. Jelenlétük, viselkedésük sokakat zavar.

Varga Andor

Zalaegerszegi olvasónk, Márton Jánosné hívta fel szerkesztőségünket a problémával. Mint mondta: különösen a vasárnapi misék idején gyűlik össze sok koldus a templom előtt, s számukkal egyenes arányban nő az aktivitásuk is: már nem csak ücsörögnek a flaszteron, de zaklatják a templomba igyekvőket, sőt, időnként még odabenn is felfordulást okoznak.

Az elmondottakat megerősítette Stróber László atya, a megyeszékhelyi főplébánia lelkipásztora is.
- Azzal kapcsolatban nem lehet kifogásunk, hogy szegény emberek a templom előtti téren kéregetéssel próbáljanak meg pénzhez jutni, ám az érintettek viselkedése egyre több problémát okoz bent a templomban is - fogalmazott. - Sokszor hangoskodással, a hívek zaklatásával zavarják meg az istentiszteletek rendjét, ami ellen igyekszünk fellépni, ám eddig különösebb sikert nem értünk el. A kéregetők egyre többen vannak, a vasárnapi misék idején nyolcan-tízen, vagy még többen is összegyűlnek, és egyáltalán nem fogják vissza magukat. Előfordult, hogy az esketésre érkezett menetnek kellett átvergődnie rajtuk, esténként pedig rengeteg szemét, zömében üres palackok maradnak utánuk. A kellemetlenségeket tetézve pedig tettek már kárt is a templomi berendezésben.


A problémához illetékest keresve először a rendőrséghez fordultunk, ahol Csizmazia Péter sajtós úgy tájékoztatott: koldulással kapcsolatban nem folytatnak eljárást Zalaegerszegen. Ha kell, a jogszabályok szellemében fellépnek a járókelőket zaklató kéregetőkkel szemben, ám kiemelte: passzív koldulás esetén a rendőr nem avatkozik, mert nem is avatkozhat közbe.

Erre hívta fel a figyelmet a város jegyzője, dr. Kovács Gábor is, akitől megtudtuk: zaklató koldusok ügyében, rendőrségi jelzés alapján több szabálysértési eljárás is folyamatban van az önkormányzatnál, ám ezek kivétel nélkül bevásárlóközpontok parkolóiban történt esetek következményei.
- Zalaegerszegen nem szabályozza önkormányzati rendelet a koldulást, a közgyűlés munkatervében sem szerepel ilyen elképzelés, de ha kell, ettől sem zárkózunk el - hallottuk tőle. Addig is a közterület-felügyelőktől még nagyobb figyelmet kérek majd a nagytemplom környékére.

Ahol egyébként hétfőn is népes kolduscsapat tanyázott. Tagjai elmondták: tudják, hogy jelenlétük sokakat zavar, de a placcot emiatt nem adhatják fel. Honnan lenne akkor betevő?


Tiltás és büntetés
- Az ország több településén is rendelettel tiltották ki a koldusokat a belvárosból: Szeged és Kaposvár után legutóbb Pécsett döntött így a közgyűlés.
- Sajtóhírek szerint előkészületben van egy javaslat, mely szerint a kéregetést keményebben, a jelenlegi szabálysértési bírság helyett akár elzárással kellene büntetni.
- Az ombudsman szerint létezik hazánkban is koldusmaffia: sok szerencsétlen utcai kéregető nem fröccsre gyűjt, hanem a mögötte álló bűnözőnek adja le a bevételt...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!