Hírek

2010.07.28. 16:50

"Türelemjáték" a 76-oson: még lassúbb lehet a forgalom

A 76-os út 27 kilométerén zajló rekonstrukciónak rövidesen lesz kézzelfogható eredménye: három szakaszon még ez évben műszaki átadást tartanak.

Varga Andor

Dacára annak, hogy az építkezés - mint Mórocz József, a beruházó Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. projektvezetője fogalmazott - állhatna jobban is: a nyár extra csapadékos első része, a szövevényes jogszabályi környezet, illetve váratlan régészeti leletmentések is hátráltatják az útépítőket. Igaz, a befejezés végső határideje (2011. november 30.) nincs veszélyben.

Legkorábban a beruházás Zalaegerszeg felőli végén, a csácsi városrészben, az itt épülő körforgalomnál történhet meg a részműszaki átadás. S még ez előtt, a remények szerint már augusztus második felében előáll az a helyzet, hogy a közlekedők valóban körforgalomként működő csomóponton kelhetnek át, azaz ettől az időponttól kezdve a munkák szinte alig zavarják majd a forgalmat.


- Ettől függetlenül további türelmet kell kérnünk az autósoktól - fogalmazott Mórocz József. - A 76-oson most is lassú a forgalom, de talán még ennél is lesz lassabb. Aki siet Budapest felé, jobban teszi, ha az előttünk álló hónapokban a 75-ös felé kerül, de abban is biztos vagyok, hogy megéri elviselni ezt a kellemetlenséget, a jövő év végétől ugyanis minden korábbinál kényelmesebb és gyorsabb lesz a közlekedés a 76-oson.

A beruházás - a kivitelező a Colas Út Zrt. - az említett csácsbozsoki körforgalom és a balatonszentgyörgyi elágazó közt 27 kilométeren zajlik és 4,3 milliárd forintba kerül. Útszélesítés és burkolatmegerősítés néven fut, mely mögött  a teljesség igénye nélkül  biztonságosabb csomópontok és útcsatlakozások építése, a Zalacsány előtti hullámvasutas szakasz kiegyenesítése, illetve a megyeszékhely és az alsónemesapáti elágazó között kétszer két sávos, középen korláttal elválasztott, már-már autóút-kinézetű etap létesítése szerepel.

S hogy mely szakaszok lesznek még az idén készen? Az egyik az említett alsónemesapáti elágazó környéke: innen Nagykapornak felé a laikus szemével már most is készen van az út, hiszen a burkolat megújult, felfestették rá a szükséges jeleket s az út ki is szélesedett. Hasonlóan jól áll a nagykapornaki átkelő szakasz, innen is még az idén levonulnak az építők.

- Miután az építés a forgalom fenntartása mellett zajlik, a teljes szakasz harmadánál többön egyszerre nem dolgozhatunk - említett még egy, az építőket korlátozó tényezőt a projektvezető. - Ezért ütemtervet készítettünk a teljes beruházáshoz, s ehhez igyekszünk is tartani magunkat, hogy a jövő novemberi átadással ne legyen gond.

Egy szakasz van, ahol biztosan nem dolgoznak már az idén: a kapornaki tető, illetve a dombra felvivő utak. Ez egy szempontból nem is baj: a szakaszt erdők szegélyezik, melyeket  a szigorú törvények miatt  az építők igen nehezen tudják birtokba venni. De jövő tavaszig csak sikerül...


MEGKERESTÉK A HOZZÁTARTOZÓKAT
A 76-os érintett szakaszán számos út menti emlékhely van, melyek korábban történt közúti tragédiákra emlékeztetnek. Ezeket természetesen nem dózerolták el szó nélkül: a kivitelező megkereste a hozzátartozókat, tájékoztatta őket a munkák ütemezéséről, s megkért mindenkit, hogy addig gondoskodjon az emlékművek lebontásáról. A családok döntésétől függ, hogy a rekonstrukció után újra felállítják-e ezeket  elvégre, az már szinte nem is lesz ugyanaz az út.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!