Hírek

2010.07.28. 06:26

Hiába olcsóbb a magyar gyártmány, mégis a drágább külföldi kell?

Újakra cserélték Döbröce játszóterének eszközeit kedd délelőtt. Ez a hír önmagában korántsem lenne meglepő, ami miatt mégis az, hogy egy készülő, még át nem adott létesítményről van szó.

Sámel József

Dóra Vilmostól, a Győr-Moson-Sopron megyei Bezi székhelyű Játszótér 2006. Kft. vezetőjétől különös tartalmú meghívót kapott lapunk szerkesztősége a minap. 
"Sok szeretettel meghívom Önöket a Zala megyei Döbröcére, ahol július 27-én egy vadiúj (még át sincs adva), a legszigorúbb európai szabványnak megfelelő magyar gyártmányú játszótér leszerelésére kerül sor, azért, hogy helyére sokkal drágább, külföldön gyártott kerülhessen" - állt a levélben.

Kedd délelőtt valóban beindultak a munkálatok, a fővállalkozó Vectorbau Kft. emberei sorban szedték szét az eszközöket. Közben az ügyvezető és a jelen lévő, de a nyilatkozattól végig elzárkózó Klujber József polgármester párbeszédéből kezdtek kibontakozni a részletek. Kiderült, hogy a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal pályázatán ötmillió forintot nyert a falu játszótér kialakítására, a beruházást annak rendje és módja szerint megpályáztatták. A fővállalkozó nem a pályázatban szereplő kódszámú eszközöket rendelte meg, hanem ajánlatot kért a gyártó Játszótér 2006 Kft.-től, mint alvállalkozótól. Ezt meg is kapta.


- Azonos műszaki tartalommal bíró eszközöket szállítottunk Döbröcére, a baj csak annyi volt az egésszel, hogy kevesebbe kerültek az eszközök, kereken 800 ezer forinttal. Egyszerűen nem értem, már ez is probléma? Közben meg a magyar vállalkozásokat támogatják? - fogalmazott kedden Dóra Vilmos, hozzátéve: a pályázat kiírója hozzájárult a cseréhez, sőt, a polgármester még a minisztériumot is megjárta, hogy a magyar játékok maradhassanak. Aztán következett a műszaki átadás, az ellenőr azonban nem vette át a játszóteret, mondván: az eszközök műszaki tartalma nem azonos a pályázatban szereplő német játékokéval, az újakkal azok nem helyettesíthetők. Ráadásul az értékük is kevesebb.

Az önkormányzat  megelőzendő a műszaki tartalommal és elszámolással kapcsolatos leendő gondokat  ezután úgy döntött, hogy a pályázatban eredetileg szereplő eszközök kerüljenek a játszótérre. A fővállalkozó e döntés értelmében kezdett újra dolgozni kedden a területen.

- Annyiban hibáztunk, hogy a magyar cégtől megrendelt játékeszközök paramétereit pontosan le kellett volna egyeztetnünk a megrendelés előtt - mondta Soós Norbert, a zalaszántói Vectorbau Kft. ügyvezetője. - Az átépítés számunkra is veszteséget jelent, nem is keveset, de szeretnénk, ha elkészülne végre a tér.

- Az a szerencsém, hogy a leszerelt eszközöket el tudom adni, több helyre is kérték ezeket a típusokat, nem lesz akkora a veszteségem - tette hozzá Dóra Vilmos.

Kerestük az MVH-t, annyit megtudtunk, hogy a hivatalhoz nem érkezett jelzés a döbröcei játszótérrel kapcsolatos gondokkal kapcsolatosan. Ők - mivel utófinaszírozásról van szó - egyébként is utólag ellenőriznek.

A játszóteret amúgy július végéig kell átadni rendeltetésének, a csere még éppen belefér(t)...


A parkosított terület az átalakítás előtt is játszótérnek adott helyet. Döbröcei fafaragó míves alkotásain, eszközein hintázhattak, mászhattak, üldögélhettek a gyerekek. A tizenhét helyi ifjú mellett tették is sokan, akik ugyanis családostul autóztak arrafelé, szinte biztosan megálltak pihenni. Nos, ennek a korszaknak, az egyediségnek vége. Az utazó ugyanis ma legtöbb faluban talál EU-s játszóteret, ugyanazokkal a szabványos, de egyenjátékokkal...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!