Hírek

2010.05.15. 07:29

Putriból palotába? - Elégedetlenek a romák a telepfelszámolás után

A telepfelszámolási programba bevont romák jobb lakhatási körülmények közé kerültek ugyan, ám a kapott házakra esetenként még így is több százezer forintot kellene költeniük Zalaszentjakabon.

zaol.hu

- Már kulcsunk is van, az öcsémmel költözhetnénk - magyarázta Bogdán György. - De én addig nem vagyok hajlandó idejönni, amíg meg nem csinálják rendesen. Fürdőszoba készült ugyan, villamosítottak is, de a falak vizesednek, repedezettek, a tetőzet rossz, hullámos, s a szoba sem lett lebetonozva.

- Már kulcsunk is van, az öcsémmel költözhetnénk - magyarázta Bogdán György. - De én addig nem vagyok hajlandó idejönni, amíg meg nem csinálják rendesen. Fürdőszoba készült ugyan, villamosítottak is, de a falak vizesednek, repedezettek, a tetőzet rossz, hullámos, s a szoba sem lett lebetonozva.

 

Kicsivel odébb, a 113. alatt lakik külsőre takaros házában Bogdán Imre és felesége. A házaspár januárban költözött.

- Nézze, valóban jobb körülmények közé kerültünk, mint amilyenek közt korábban laktunk. Itt vannak melléképületek, szép kert és kaptunk új, csempézett fürdőt is. De megmondom az őszintét: az igazság az, hogy jobb állapotú házra számítottunk. Ezzel együtt megértjük az alapítványt is, elfogadjuk, hogy mindenre nem jut pénz - magyarázta az asszony.

Nos, az épületre valóban van még mit költeni: az ajtón belépve, a küszöbnél két tátongó lyuk fogadja a vendéget, egy gyerekcipő eltűnne bennük. A fal itt is vizesedik, azt pedig már a férj, Bogdán Imre mondta el: úgy költöztek be, hogy nem volt meleg vizük. Egy, a közelben lakó német baráttól kértek pénzt, hogy megoldják a technikai hiányosságot - most részletekben fizetik vissza a kölcsönt.

Nikolics Ferenc, a zalaszentjakabi cigány kisebbségi önkormányzat elnöke attól tart: a romáknak nem lesz pénzük arra, hogy folytassák új otthonaik felújítását, szerinte már azok karbantartása is nehézségbe ütközik.

- Hozzám jönnek panaszkodni az emberek, hogy még ezt, meg azt is meg kellene csinálni, nekem pedig CKÖ-elnökként fel kell vállalnom a képviseletüket - magyarázta. - Csak annyit kérünk az alapítványtól, hogy újítsák fel megfelelő állapotúra a házakat, úgy, hogy a lakóknak ne kelljen százezreket költeni azokra.

Bogdán Gyöngyi telepi delegált (aki egyébként Bogdán Imréék lánya) viszont úgy véli: a romáknak nincs okuk az elégedetlenségre - csak arra kellene visszaemlékezniük, milyen körülmények közt éltek korábban... Az ablak nélküli vityillóknál minden jobb, mondta.

Gérczei Ildikó, a Hálózat az Integrációért Alapítvány kuratóriumának elnöke a felvetésekkel kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet: a pályázati program nem ígért új lakóingatlanokat.

- Úgy hiszem, nem várható el, hogy modern és új házakat adjunk, valamennyit a lakóknak is fel kell vállalni a felújítás munkálataiból - magyarázta. - Éppen ez a program lényege: hozzászoktatni a résztvevőket ahhoz, hogy ingatlanjaikat gondozzák, fejlesszék, kialakuljon bennük egyfajta felelősségérzet. A pályázati kiírás egyébként csak eggyel magasabb komfortfokozatú lakást írt elő, ennek pedig a műszaki szakértő állásfoglalása szerint valamennyi zalaszentjakabi ingatlan megfelel. Hozzátette még: a projektre elnyert 101 millió forintnyi támogatás első hallásra soknak tűnik ugyan, de ebből a pénzből majd másfél tucat házat vettek meg, s újítottak fel részlegesen. Az esztétikai jellegű munkálatokra emiatt nem jutott forrás - ezeket a családoknak maguknak kell megoldani.

Megkerestük az ügyben a Szociális és Munkaügyi Minisztériumot is, melynek sajtótitkárságán azt a tájékoztatást adták, hogy a lakások átvételekor egyik család sem kifogásolta az ingatlanok állapotát. Egyedül a CKÖ elnöke kérte a javítási munkálatok pótlólagos elvégzését, amire a Hálózat az Integrációért Alapítvány képviselője a program befejezéséig ígéretet is tett.

A pénzből tizenhat házat vásároltak

Az alapítvány Zalamerenyén és Zalaszentjakabon egy közös projektben valósította meg a telepfelszámolást. Százegymillió forintot nyertek a házak megvásárlásához és felújításához, további 55 milliót pedig az Országos Foglalkoztatási Közalapítványtól. A támogatás és a 9 család után megigényelt szocpol révén a két településen összesen 16 házat vásároltak, többet, mint amennyit a pályázatban vállaltak. Ezek kiválasztásában az érintett családok is részt vettek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!