Hírek

2010.01.27. 11:05

Naponta leissza magát - Sértő lehetett, de nem volt rágalmazás

Közszereplőnek minősül a városi lap ügyvezető-főszerkesztője s vele szemben tágabbak a véleménynyilvánítás határai. A megyei bíróság egyebek mellett ezzel indokolta kedden, hogy helybenhagyta Marton István felmentését a nagy nyilvánosság előtt elkövetett rágalmazás vádja alól.

MTI

Dóró János, a Kanizsa Újság Kft. ügyvezető-főszerkesztője a tavaly március 5-i nagykanizsai közgyűlés után perelte be a polgármestert. 
Azon a napon zajlott a városi újság vezetői posztjára kiírt pályázat elbírálása, a jelöltek meghallgatása, köztük a Kanizsa Újságot 2007 februárjától irányító Dóró Jánosé is. Az ülést  levezető Marton István a jelölt szóbeli kiegészítését követően tett észrevételt az ügyvezető-főszerkesztő tevékenységére.
Ebben utalt a kettőjük közötti korábbi vitára, majd megfogalmazta, hogy szerinte ilyen munkakörben minden pillanatban elérhetőnek és teljes mértékben beszámíthatónak kell lennie, ami viszont nem biztos, hogy garantálható, ha valaki napi rendszerességgel leissza magát.


Dóró János rágalmazás miatt jelentette fel a polgármestert, ám az első fokon eljáró keszthelyi bíróság felmentette Marton Istvánt. A bíróság szerint valamely kijelentés alkalmasságát a becsület csorbítására nem a sértett érzékenysége alapján, hanem a társadalomban kialakult általános erkölcsi és közfelfogás szerint lehet eldönteni. Tekintettel a közgyűlés hangulatára, a negatív tartalmú kijelentés nem lépte túl a véleményalkotás határait, nem volt trágár, gyalázkodó jellegű, annak ellenére, hogy a Dóró János érzékenységét sértette. Utalt arra az alkotmánybírósági döntésre is, mely szerint a véleménynyilvánítás köre a közhatalmat gyakorló személyekkel, intézményekkel, közszereplő politikusokkal kapcsolatban tágabb, mint más személyeknél. 

Dóró János fellebbezésében arra hivatkozva kérte a polgármester elmarasztalását, hogy lap főszerkesztőjeként nem tartja magát közszereplőnek. Ráadásul a meghallgatáskor kibontakozott vitában ő nem egyenlő félként vett részt, hiszen alárendeltje a városvezetőnek.

Kedden a megyei bíróságon elhangzott, megalapozott ítélet született első fokon. A fellebbezésre reagálva pedig megállapították, Dóró János az önkormányzati újság vezetőjeként a közvélemény formálásra alkalmas pozíciót tölt be.
Ezért a közszereplő politikusokhoz hasonlóan vele szemben a véleménynyilvánítás köre is tágabb, mint a más tisztséget betöltő személyeknél.
 
A tárgyalást követően Dóró János közölte, az ítéletet tudomásul veszi, nem keres további jogorvoslati lehetőséget. A bíróság folyosóján a felek kézfogással köszöntek el egymástól, kölcsönösen további szerencsét kívánva.
 
Marton István lapunk érdeklődésre jelezte, újabb eljárás elé néz, mert az alpolgármester is feljelentette egy korábbi kijelentése miatt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!