Hírek

2009.12.16. 11:27

Ki állja a cechet?

Furcsa dologra derült fény a minapi havazás miatt. Nem tisztázott ugyanis, hogy kinek kell fizetnie a téli időjárás miatt bajba jutott kamionok mentési költségeit – ami némely esetben nem kis összeg. A közútkezelőnek erre nincs külön kerete, míg a katasztrófavédelem csak életveszély esetén rendelhet el mentést. A kérdés nyitott: de akkor ki állja a cechet?

Horváth A. Attila

A hétfői havazást követően a 86-os úton teljesen bedugult a teherforgalom, a csúszós burkolaton elakadt kamionok egy részének mentésére csak tegnap került sor. Elvileg a lenti Le-Ko Kft. műszaki mentőbázisa már hétfőn a bajbajutottak segítségére siethetett volna, azonban a mentés anyagi költségeinek megtérülését akkor nem látták biztosítottnak.

- Speciális járműveink vannak, ezek üzemeltetési költsége nagyon magas - mondta Horváth Csaba mentésvezető. - Az éjszakai hóesésben, az út szélén, a különböző nemzetiségű kamionosokkal egyenként erről egyezkedni, illetve az adminisztrációt elvégezni lehetetlenség. Amennyiben a mentett jármű el tudja hagyni a helyszínt, akár fizetés nélkül is továbbállhat. Ez ellen védekezni nem tudunk, a költségeinket senki nem téríti meg.

Horváth Csaba hozzátette, erre többször volt példa, pedig olyan eset is előfordult, hogy a rendőrség vagy a közútkezelő kérte segítségüket. A jövőben ezért csakis abban az esetben vonulnak ki, ha teljes mértékben biztosítottnak látják költségeik megtérítését. Ez alól a katasztrófahelyzet képez csak kivételt.

 

Tóth I. Tibor alezredes tájékoztatása szerint katasztrófahelyzet háromnapos intenzív havazás esetén rendelhető el, az ennél kevesebb csapadék - mint a hétfői is - nem ad hozzá megfelelő alapot. Ez esetben a költségeket ők nem tudják viselni.

- Az idegen járművek mentésére nekünk sincs külön keretünk - válaszolta kérdésünkre a Magyar Közút Nonprofit Zrt. területileg illetékes lenti üzemmérnökségének vezetője, Hermán Sándor. - Ez egy tisztázatlan kérdés, amit le kellene pontosan szabályozni. Ennek érdekében szerdán délelőtt tartunk az érintettekkel egy egyeztető tárgyalást.

- A rendőrségnek a balesetet szenvedett járművek elszállítására van érvényes szerződése - kaptunk rövid tájékoztatást Salamon Róberttől, a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferensétől. - Rendkívüli helyzetben egyedi megállapodást köthetünk külső vállalkozásokkal.

Téli utakon - klikk ide!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!