Hírek

2009.10.08. 06:00

Felmérik az unió egészségi állapotát - Érkeznek a kérdezőbiztosok

Zalaegerszeg - Egészségügyi felmérés zajlik az Európai Unióban: hazánkban szeptember 15. és október 30. közt 7000 embert keresnek meg a kérdezőbiztosok.

MTI

Az EU rendelete értelmében a tagállamokban ötévente újra elvégzik majd a felmérést. Cél olyan gyakorlat kialakítása, melynek révén rendszeresen megbízható adatok szerezhetők be az unió lakosságának körében előforduló egészségproblémákról. Az összegyűlő adatok külön értéke a nemzetközi szintű összehasonlítás lehetősége.

A Központi Statisztikai Hivatal munkatársai keresik fel a véletlenszerűen kiválasztott (magánháztartásban élő, 15 évesnél idősebb) személyeket, akikkel kérdőíveket töltenek ki egészségi állapotukról, életmódjukról, az egészséget befolyásoló egyéb tényezőkről, s az ellátórendszerrel kapcsolatos véleményükről. Az érzékeny témák kérdezése önkitöltős formában történik.

Ezzel párhuzamosan pedig hazánkban eddig egyedülálló módon lezajlik egy országos táplálkozás és tápláltsági állapot vizsgálat is, mely reprezentatív mintán, mérésekre alapozva vizsgálja a túlsúly, az alultápláltság és a hasi elhízás előfordulását. A résztvevők (Zalából 120 ember) itt táplálkozási naplót töltenek ki, illetve zajlanak testsúly, -magasság és derékkörfogat mérések is, s az értékelésnél majd összefüggéseket keresnek a tápláltsági állapot és egyes betegségek között.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!