Hírek

2009.09.24. 06:10

Ilonka néni sosem tér már haza újjáépült házába

Egeraracsa - Tél végén súlyosan megrongálódott a háza, a tavasz beköszöntével pedig brutálisan összeverték és kirabolták. Hajléka a nyár folyamán aztán újjáépült, Hancz Ilonka néni azonban ezt már nem érhette meg. Szerdán helyezték örök nyugalomra.

Gyuricza Ferenc

A szeretet és tisztelet virágaival, halk imaszó kíséretében búcsúztak az egeraracsai temetőben a 86 évet élt Hancz Ilonától.

- Nem sok öröme volt az életben - jegyzi meg egy ismerős.

- Egy fiatalnak is sok lett volna, amin ez a szegény asszony átment az utóbbi hónapokban - érkezik a válasz.


Hancz Ilonka néni háza Tóth Istvánnak köszönhetően újult meg
Fotó: Pezzetta Umberto

Ilonka néni története sokak számára ismerős lehet. Ő volt az, aki februárban lapunk hasábjain mesélte el, mennyire megijedt, amikor egy sötét éjszaka kidőlt vályogházának egyik fala. Onnantól kezdve az idős asszonynak egyetlen cél lebegett a szeme előtt: a kamra újjáépítése. 

Áprilisban aztán újabb rossz hírről kellett beszámolnunk: valakik brutálisan összeverték majd kirabolták a védtelen asszonyt, aki ezt követően hosszú ideig kórházban lábadozott. (A tettesek máig sem kerültek rendőrkézre.) 
Egy ország mozdult meg ekkor, s próbált segíteni rajta. Az érte szervezett gyűjtésből s a koncerten nyolcszázezer forint jött össze. Ezen túl volt, aki építőanyagot, más a felújítási munkálatokban való részvételt ajánlott. Azonban, mire tettekre került a sor, a korábban lelkes felajánlók egy része elpárolgott. Csak Tóth István polgármester kitartásának köszönhető, hogy Ilonka néni háza őszre megújult.

- Bár annak az áprilisi éjszakának a történései mélyen a lelkébe ivódtak, ragaszkodott otthonához, mely az ő bevonásával kezdett el szépülni - réved a múltba Tóth István.

Ekkor azonban újabb tragédia érte a nénit. Elesett az udvaron, s nyílt törés keletkezett a jobb kezén.

- Kórházba szállították, megműtötték, s bár úgy tűnt, felépül, többé sosem tért haza - meséli megrendülten a polgármester, az egyetlen ember, akit Ilonka néni igazán közel engedett magához. Olyannyira, hogy a kórházban őt jelölte meg legközelebbi hozzátartozójaként.

Nem csoda hát, hogy Tóth István azt szeretné, ha a megüresedett ház olyan módon hasznosulna, amivel Ilonka néni is egyetértene...

A ház az adakozóknak, pár jó szándékú vállalkozónak s önkéntesnek köszönhetően megújulva várta haza gazdasszonyát. A tetőt újjáépítették, ajtókat, ablakot cseréltek, szobáját újravakolták, kamráját felépítették. Látva az összefogást, az örökösök valószínűleg jótékony célra ajánlják a szerény hajlékot, mely így a jövőben akár egy arra rászoruló családnak is menedéket nyújthat majd. 



Ilonka néni életét az elmúlt hónapokban a ZH online is figyelemmel kísérte - a cikkek elolvasásához kattintson az alábbi címekre!

2009. május 17. 
Még ott a vér a párnán - Ilonka néni visszatért a rettegés szobájába
Egeraracsa – Öt hosszú hét után, ha csak néhány órára is, de Ilonka néni szombaton hazatérhetett a kórházból, hogy jelképesen átvegye azt a közel ötszázezer forintot, amit háza felújítására adtak össze az áldozatkész adományozók. 


Ilonka néni hazalátogatott a keszthelyi kórházból...
Fotó: Varga Lívia


2009. május 12. 
A szeretet százezrei - segítség az összevert és kirabolt Ilonka néninek
Keszthely - "Nagyon szépen köszönöm, hogy ekkora fáradtságot vállaltak magukra értem." Ezek voltak Hancz Ilona első szavai, mikor átvette a vasárnapi koncert bevételéről kiállított emléklapot.


Csocsesz, Tóth István polgármester és az újra mosolyogni tudó Ilonka néni a keszthelyi kórház kertjében
Fotó: Katona Tibor


2009. május 11. 
"Aranyeső" a brutálisan összevert Ilonka néninek
Egeraracsa - Megtöltötték a község játszóterét a segíteni vágyó mulatozók, több mint hatszázan jöttek el, hogy támogassák a brutálisan összevert és kirabolt Ilonka néni házának újjáépítését.


2009. május 4. 
Koncert az összevert Ilonka néniért
Egeraracsa - Előbb kidőlt a vályogháza, majd egy éjszaka betörtek hozzá, és pénzéért, ékszereiért verték össze. A 84 éves Hancz Ilonka néni sok borzalmon esett túl az elmúlt hónapokban. Az idős egeraracsai asszony történetére sokan felfigyeltek. Gyűjtés is indult számára, nemrégiben pedig az ismert énekes, Csocsesz ajánlotta fel segítségét.


2009. április 14. 
Szörnyű! Összeverték az idős nénit, majd kirabolták (megrázó fotókkal)
Egeraracsa - "Szó nélkül nekem estek, összevertek, elvették minden pénzemet" - mondja Ilonka néni elhalkuló hangon. - "Délelőtt tértem magamhoz a postás autó kürtjére, csupa vér volt mindenem." 


    





















Április 14.: Ilonka néni arcát bevérzések csúfítják el, a bal szemét nem tudja kinyitni. Zúzódásai, sebei csak  hetek alatt gyógyulnak meg

Fotó: Katona Tibor


2009. február 4. 
Életveszélyben: kidőlt egy újabb ház fala és további épületek dőlhetnek össze
Egeraracsa - Hatalmas puffanás az éjszaka közepén. Ennyit hallott csak az idős asszony. Felkelni nem tudott, tagjai nem engedelmeskedtek akaratának, így reggel látta csak meg: háza hátsó részének egyik oldala teljesen kidőlt.


Tóth István polgármester és Ilonka néni
Fotó: ZH archív

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!