Hírek

2009.08.18. 05:26

Rabszolgaként dolgoztatják a romákat Lentiben?

Lenti - A legalapvetőbb munkafeltételeket sem biztosítja a helyi cigány kisebbségi önkormányzat elnöke azoknak a roma származású munkásoknak, akik szociális foglalkoztatottként dolgoznak - állítja Bogdán Éva.

Gyuricza Ferenc

Az asszony, akinek néhány napja járt le a szerződése, emiatt többször is összeszólalkozott Nyilas Istvánnéval.

Bogdán Éva elmondása szerint a lentikápolnai városrészben kialakított kertben nincs vezetékes víz és elektromos áram, nem kapnak benzint a munkagépekhez, de mentőláda sem található a helyszínen.

- Úgy dolgoztatnak bennünket, mint a rabszolgákat - sorolta az asszony, aki tisztában van azzal, hogy a foglalkoztatását ezek után nem hosszabbítják meg, de mint mondja, a szabálytalanságokat a nyilvánosság elé kell tárni. - Hiába vannak itt a gépek, az üzemanyagot nem biztosítják hozzá, így mindent kézzel kell csinálni. Ahhoz, hogy gyorsabban haladjunk, az egyik munkatársunk a saját pénzén vett benzint. Vezetékes vizünk sincs, akár öntözéshez, akár mosdóhasználathoz kell, fúrt kútból tudunk csak venni. Védőitalt a legnagyobb kánikulában sem kaptunk.

Bogdán Éva szavait a Lentikápolnán dolgozó Varga Attila és Vlasics Tamás is megerősíti. Utóbbi azt is hozzáteszi: a benzint valóban ő vette saját pénzen, ha nem teszi meg, nem végeznek az aznapra előírt feladattal, s abban az esetben levonnak a bérükből. A közelmúltban baleset is történt vele, kézikaszával vágta el a kezét.

- Ha nincs kint az Ibolya, talán el is vérzem - mondja, utalva a CKÖ elnökére. - Az ő autójában volt mentőláda, abból látták el a sérülésemet.

Nyilas Istvánné CKÖ-elnök természetesen másként látja a történteket, szerinte a legnagyobb probléma Bogdán Éva munkához való viszonyával van, emiatt a foglalkoztatását nem hosszabbítják meg, így a havi 57 ezer forintos nettó fizetés helyett a jövőben csak 28 ezer forint segélyre számíthat. Mikor ezt az asszony megtudta, utána kezdett el vele veszekedni.

- Lentiben az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány támogatásával évekkel ezelőtt indult egy szociális földprogram - sorolta a kisebbségi önkormányzatot már tizenöt éve irányító Nyilas Istvánné. - Ezt szeretnénk saját erőből folytatni. A lentikápolnai kertben többek között krumplit, paprikát, uborkát és káposztát termelünk, ami a roma közösségi házban kerül értékesítésre. A bevételeket a ház fenntartására, valamint a CKÖ működési költségeire fordítjuk.

Nyilasné azt is hozzátette: az elektromos áramot és a vezetékes vizet takarékossági okból köttették ki, üzemanyagot pedig annyit kapnak a dolgozók, amennyire aznapi munkájukhoz szükség van. Többet nem, mert kelt már lába számos dolognak, például három mentőládának is. A negyediket ezért nem hagyja kint. A CKÖ-elnök szerint védőitalt a Lenti Városüzemeltető Nonprofit Kft. jóvoltából mindenki kap, Bogdán Éva erre talán azért nem emlékezik, mert a legnagyobb kánikulában éppen betegszabadságon volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!