Hírek

2009.08.11. 05:29

Gyógyvíz és energiapark - jó benyomások Lentiről

Lenti - Elsősorban a gyógyvizű fürdője miatt látogatják a vendégek a határ menti Lentit, de a kisvárost övező természeti környezet és a helyi gasztronómia is vonzó az idegenek számára derült ki azon felmérés során, amelyet lapunk indított. Zala megye legkedveltebb nyaralóhelyét kereső sorozatunk hatodik állomásához érkeztünk.

Gyuricza Ferenc

A szlovén-magyar határ közvetlen szomszédságában fekvő Lenti jó három évtizeddel ezelőtt jelent meg a megye idegenforgalmi térképén. A lenti strandépítés azóta legenda lett, hiszen széles körű társadalmi összefogással készültek el a medencék, többek között ezért is érzik sajátjuknak a helyiek és a környékbeliek a pihenés oázisaként ismert, ma már a Városi Termálfürdő és Szent György Energiapark nevet viselő létesítményt.

- Kétségtelen, hogy a város első számú idegenforgalmi létesítménye a gyógyfürdő és a hozzá kapcsolódó energiapark, amely egyedülálló Európában - mondja Nógrádi László polgármester. - A megváltozott turisztikai szokások azonban arra döbbentettek rá bennünket, hogy a víz önmagában nem elegendő ahhoz, hogy a turistákat hosszabb időn keresztül Lentiben marasztalja, ezért az elmúlt években a több lábon állás taktikáját kezdtük el kidolgozni. A városnak kitűnőek az adottságai, az itteni gyógyvíz mellett nagy előnyünk a határmentiség, s az abból fakadó multikulturális közeg. Három szomszédos államból, Ausztriából, Szlovéniából és Horvátországból is egy órán belül elérhetőek vagyunk, s négy olyan európai főváros van, amely közelebb fekszik hozzánk, mint Budapest. Ezt, valamint az Európai Unió adta lehetőségeket felismerve, közös összefogással, az ausztriai Bad Radkersburg, a szlovéniai Lendva és a horvátországi Muraszerdahely bevonásával Muránia név alatt kialakítottunk egy határ men-ti idegenforgalmi övezetet, amelynek lényege, hogy az ide látogató akár egyetlen nap alatt belekóstolhat a négy ország adta lehetőségekbe. A turisták élvezhetik a térség gasztronómiáját, a híres göcseji ételeket, az utóbbi időben óriási fejlődésen átesett borokat, beletekinthetnek a helyi néphagyományokba és kézműves mesterségekbe, de gyalogosan, kerékpárral vagy akár lóháton is barangolhatnak a határtalanná vált vidéken.

A város polgármestere emlékeztetett rá, ezeket az erőfeszítéseket az idegenforgalmi szakma is elismerte, hiszen a várost és közvetlen környezetét az ország második legkedveltebb turisztikai desztinációjává választották. Jönnek is vendégek szép számban, a lapunk által indított kérdőíves felméréssel sehol sem végeztünk olyan gyorsan, mint a Kerka-parti településen. Általános tapasztalat, hogy minél távolabb érkezett vendéget kérdeztünk meg, annál kedvezőbb volt a véleménye a városról.

A családom révén kerültem Lentibe - mondja a budapesti Varsics Júlia, aki négy napot töltött el a településen. - A szüleim két hónapja voltak már itt, s annyi jót meséltek róla, hogy úgy gondoltam, én is ellátogatok ide. Nem bántam meg, nagyon jól érzem magam, tetszik a táj, a környezet, s az a nyugalom, amit a település sugároz.

A fiatal hölgy azt is hozzátette, Budapesttel összehasonlítva Lenti valóban a pihenés oázisának tűnik. Már az megragadta, ahogy beérkezett a városba, hiszen mindenütt virágpompa és tisztaság, rendezett utcakép fogadta. Bár beszélgetésünk idején még csak második napja tartózkodott a városban, de a helyiek vendégszeretetéről, az éttermek színvonaláról és a közbiztonságról is ámulattal mesélt, mint mondotta, számára az a meglepő, hogy az emberek bárhol ott merik hagyni lezáratlanul a kerékpárjaikat, autóikat. Budapesten mindez elképzelhetetlen lenne.

Érdekes módon a kérdőíves felmérés során a közbiztonság helyzetéről több vendégnek is volt véleménye. A Varsics Júlia által elmondottakat sokan megerősítették, a külföldiek ugyanakkor mégsem adtak maximális pontokat erre a szempontra, ugyanis ők már terhesnek érzik, hogy úton-útfélen rendőri ellenőrzésekbe, sokszor szondáztatásba botlanak. Tapasztalataink alapján Lenti másik gyengesége a kulturális és szórakoztató programok hiánya volt, erre a távolabbrólés a közelebbről érkezettek egyaránt panaszkodtak.

- Mondhatni, hogy amióta a fürdő működik, minden héten, télen is, nyáron is, legalább egy napra ellátogatunk Lentibe - válaszolt készségesen kérdéseinkre a zalalövői Gyenese István. - Közel van hozzánk, s a feleségemmel együtt nagyon kedveljük az itteni vizet, illetve azt a hatalmas, tágas teret, amit a fürdő biztosítani tud. Kipróbáltunk több más települést is, például Moravske Toplicét, ám az jóval drágább, Zalakaroson pedig olyan nagy volt a zsúfoltság, hogy azt már elviselni nem lehetett. Számunkra Lenti a legideálisabb, mi az itteni fürdőn érezzük jól magunkat.

A férfi azt is hozzáteszi, az élménymedencék nyújtotta lehetőségekkel nincs száz százalékig megelégedve, kevésnek tartja az élményelemeket, illetve azt is kifogásolta, hogy műszaki hiba esetén lassú a reagálókészség, a minap több mint egy órán keresztül kellett várni arra, hogy megjavítsák az elromlott berendezéseket. A városban ritkán fordulnak meg, így arról különösebb véleménye nem volt.

- Körülbelül tíz éve járok Lentibe - mondja a lendvai Alen Dominic. - Havonta általában egy-két alkalommal, a szüleim viszont minden héten itt vannak, ők éltek azzal a kedvezményes jegyvásárlási lehetőséggel, amit a szlovén állampolgárok számára ajánlottak fel, így nagyon kedvező áron tudnak itt fürdeni. Nekem tetszik Lenti, jó a vize, jó ételeket készítenek az éttermekben és a kifőzdékben, bár az egy kicsit furcsa számom-ra, hogy utóbbi helyen szinte hétről hétre változik az ár. Jó lenne, ha egy adott szezonban tartani tudnák az áraikat. No meg több parkolóhely kellene a fürdő környékén.

A legkedveltebb zalai nyaralóhelyek versenyében holnap Vonyarcvasheggyel, illetve az ott vendégeskedők véleményével ismerkedünk, aztán pedig Zalaegerszeg és Zalakaros következik.

Szavazzon Ön is, melyik Zala legkedveltebb üdülőhelye! Kattintson ide!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!