Hírek

2009.08.11. 07:27

Bevált a változtatás: parkolnak ezerrel

Nagykanizsa - Több mint két hónapja, hogy kibővítették a belvárosi parkolási zónát. Az eddigi tapasztalatok pozitívak, a központ járműterhelése csökkent, ugyanakkor sokan nem tartják be a KRESZ alapvető szabályait.

Sámel József

Mint azt korábban megírtuk, a parkolási övezet kiszélesítését azért támogatta a város önkormányzata, hogy némileg csökkenjen a belváros járműterhelése, az eddigi tapasztalatok ugyanis azt bizonyították, ha valahol nem kell fizetni a várakozásért, akkor ott alig vagy egyáltalán nincs szabad várakozóhely.

- Ez utóbbi be is igazolódott, június óta könnyebb parkolóhelyet találni a városközpontban - vélekedett Szabó István, a VIA Kanizsa Nonprofit Zrt. főmérnöke. - Persze ez annak is köszönhető, hogy majdnem duplájára emelkedett a fizetős helyek száma, a korábbi 650 parkoló helyett most 1100 férőhely áll rendelkezésre. Úgy gondoljuk, hogy a jelenleginél nem kell szélesebb parkolási zónát kialakítani, aki ugyanis nem akar fizetni a várakozásért, annak is csupán ötperces séta a belváros.

Nagykanizsán a parkolási zónát táblák jelzik, melyen belül mindenhol fizetni kell a várakozásért. Mint megtudtuk: a társaság az első hetekben csak figyelmeztette a jegy nélkül parkoló autósokat, ám azóta a pótdíjazás is elkezdődött.

- Az autósok kérésére két zónatáblát - az Eötvös térit és a Fő úton lévőt - áthelyeztünk, mivel azok láthatósága nem volt optimális - folytatta a főmérnök, aki szerint a parkolási zóna szélein, így például a Katona József utcában vagy a Zárda utcában lényegesen kevesebb a parkoló autó, mint korábban.

Lapunk felvetésére, miszerint a belvárosban még most is sok a járdán parkoló, árufeltöltést végző kisteherautó, Szabó István a következőképpen reagált.

- A jelenlegi rendelet a reggeli időszakban lehetőséget biztosít az árufeltöltésre, ám ezt a munkát is kizárólag a KRESZ által előírt szabályok közt lehetne végezni, magyarán a járdára parkolójegy megváltása esetén sem szabadna feljárni - mondta a főmérnök. - Emiatt csak a rendőrség vagy a közterület-felügyelet büntethet, ám ha valaki parkolójegy nélkül jár fel a járdára, akkor azt mi is megbüntetjük.


Az új parkolási rendelet több  szigorítást is  tartalmaz, ezzel együtt  ügyfélbarát módosítások is bevezetésre kerültek. Korábban mimum fél órára kellett jegyet váltani, most  negyedórás várakozást is lehet fizetni, melynek ára mindössze 40 forint. A megváltott jegy ráadásul a teljes parkolási zónára érvényes, így nem kell újabb jegyet váltani, ha valaki átgurul egyik parkolóból a másikba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!