Hírek

2009.08.17. 02:28

Az öntudatot erősítendő

Balatongyörök - Magyarország és Zala megye történelmét egyaránt felidézték a Nemzeti Hét - Minden Magyarok Találkozója nevű rendezvény hét végi programjain.

Sámel József

A Balaton-parti sétányon nem csupán előadások várták az érdeklődőket, hanem számos kulturális program is. Mindegyiken részt vett, kamerájával többet megörökített a Svájcban élő, Balatongyörökön ingatlannal rendelkező kettős állampolgár, Szeifert Ernő, aki azt mondta: óriási szükség van a polgárok öntudatának erősítésére.

- Főként a fiatalabb nemzedékek esetében fontos ez nagyon - vélte. - 1956 óta élek Svájcban, tudom, ott miként működik a demokrácia. Piramisként, alulról épül fel, a polgárok sopánkodás, csodavárás helyett összefognak, nem mindent a központtól, a kormánytól várnak. Magyarországon erre még kevés a gyakorlat, pedig ez lenne a helyes irány, ifjat és időset egyaránt erre kellene ébreszteni. A Nemzeti Hét programja szerinte nagyon pozitív, reményt keltő, az összefogás fontosságát hangsúlyozza, s igenis erre van, lenne szükség.

Szombaton e véleményt erősítették az előadások, melyeket követően a zalaegerszegi Kvártélyház színészei Zala megye történelmét idézték műsorukkal, majd Manninger Jenő, a megyei közgyűlés elnöke mondott köszöntőt. Zala ezeréves történelme mellett egyebek között beszélt a megyék létének szükségességéről, arról, hogy általuk sikeresebben lehet megőrizni a magyar hagyományokat, a kultúrát. Szavai után Zala megye emlékérmet adott át Kiss László Tibornak, Balatongyörök polgármesterének. Ő megerősítette: a rendezvénysorozat szellemiségét megőrizve a jövőben is megrendezik a Nemzeti Hetet. Érdeklődésünkre hozzátette: a látogatottság nagyon jó, a sok magyar mellett számos külföldi vendég is részt vesz a programon.

Az augusztus 20-i zárónapig még számos rendezvény és koncert várja az érdeklődőket. Így például a magyar őstörténetről és királysírokról, az egészségügyről, a gyógyítás új útjairól hallgathatnak előadásokat. Szent István napján Balatongyörök díszpolgárára, Raksányi Gellértre emlékeznek a program résztvevői.Sopánkodás, csodavárás helyett összefogás kellene, nem a központtól várni mdent

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!