Hírek

2009.07.03. 11:22

Lendvai Ildikó Zalaegerszegen - Megelőznék a társadalmi válságot

Zalaegerszeg - Az EP-választás és a jelenlegi alacsony támogatottság legfőbb tanulsága az, hogy a szocialista pártnak a biztonság fogalmát kell programja középpontjába állítania.

Horváth A. Attila

Lendvai Ildikó, az MSZP elnöke mondta ezt tegnap esti sajtótájékoztatóján a párt zalaegerszegi székházában, ahol a szombati kongresszus előtti találkozójukat tartották a zalai szocialisták, Mesterházy Attila parlamenti frakcióvezetőt is vendégül látva.

- Vitakongresszust tartunk szombaton, azt keressük majd, hogy miként tudjuk a választók bizalmát visszanyerni, és hogy mely kérdésekre nem adtunk választ az elmúlt időszakban. A szocialista párt mindig akkor volt sikeres, amikor kettős üzenetet fogalmazott meg: egyrészt a progresszió, a reform pártjaként jelent meg, ami ha kell, nem rest modernizálni az országot, másrészt a hagyományos baloldali szavazóbázis, a munkájukból, nyugdíjukból élők érdekképviseletét is vállalta. Bár az elmúlt hét évben jelentős reformokat hajtottunk végre, e kettős üzenet egysége megbomlott, s ez vezetett a mostani problémákhoz - hangsúlyozta a pártelnök.


Lendvai Ildikó az egerszegi székházban. Irányváltás előtt a párt
Fotó: Ohr Tibor

Lendvai Ildikó kifejtette: modernizálták az infrastruktúrát és belekezdtek a nagy ellátórendszerek reformjába, ám közben a rövid távú szociális és közbiztonsági igényekre kevésbé figyeltek. A reform nem lett valódi társadalmi ügy, és bár baloldali programot hajtottak végre, nem baloldali módszereket választottak. A válságból következő életszínvonal-csökkenést nem, a kiszámíthatatlanságot viszont elkerülhették volna. Ezért aztán irányváltásról kell majd dönteniük a szombati kongresszuson, tette hozzá.

- A kormány válságkezelését a ciklus végéig támogatjuk, ez egészen biztos, de a társadalmi válság megelőzésében jóval nagyobb szerepet vállal a párt a jövőben - jelezte a politikus, példaként említve, hogy a piacgazdaság működésébe több féket kell építeni, a kontrollnak, a garanciáknak több teret kell adni. Kérdésünkre elmondta: megkésve ugyan, de válaszolnak a radikális jobboldal által is felvetett problémákra: a közbiztonság javítása érdekében települési őrség felállítását kezdeményezik, a büntető törvénykönyvet pedig éppen hétfőn szigorították. A pártelnök egyéb kérdéseinkre is válaszolt, a helyszínen készült interjút hamarosan közöljük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!