Hírek

2009.07.03. 05:59

Feloszlatták a Magyar Gárdát - Zalaiak véleménye

Zalaegerszeg - Jogerős ítéletével feloszlatta a Magyar Gárda Hagyományőrző és Kulturális Egyesületet a Fővárosi Ítélőtábla csütörtökön. Zalaiakat kérdeztünk erről.

Zalai Hírlap

- Több ok miatt is fontosnak tartom, hogy a Fővárosi Ítélőtábla jogerős döntést hozott a Magyar Gárda Egyesület feloszlatásáról - mondta Teleki László, a miniszterelnök roma ügyekért felelős megbízottja. - Egyrészt igazolja, hogy Magyarországon továbbra sem lehet szélsőséges eszméket terjeszteni, s nem lehet nyilvánosan uszítani a kisebbségek ellen. Másrészt a cigányság törvénybe vetett hitét és bizalmát is erősíti a független bíróság döntése, hiszen a Magyar Gárda megmozdulásai félelmet keltettek a roma lakosságban.

Teleki László továbbá hangsúlyozta azt is: tudja, hogy ezzel az ítélettel még nem szűnt meg a szélsőséges szervezetek támogatottsága, ám az egyesület feloszlatása mindenképpen jelzésértékű a jövőre nézve.


A felvétel a keszthelyi Magyar Gárda Mozgalom irodaavatásakor készült. A munkájukat folytatják
Fotó: ZH archív

A keszthelyi Magyar Zoltán, a Magyar Gárda Mozgalom Zala megyei kapitánya jogi nonszensznek tartja a döntést.

- Azt a mozgalmat, amely nincs bejegyezve, véleményem szerint nem lehet betiltani vagy feloszlatni - mondta az amúgy a közszférában dolgoz kapitány. - Ilyen alapon minden formaruhás szervezetről lehetne hasonló döntést hozni. Mi tovább folytatjuk a munkánkat - jelezte álláspontjukat, hozzátéve, az ő mozgalmuk, mely 80-100 zalai tagot számlál - az őrző nevet viselve nem azonosítható a Jobbikhoz tartozó Magyar Gárda Egyesülettel, bár azonos ideológiai alapon állnak.

Kérdésünkre, hogy milyen munkát végeznek, elmondta, nemrégiben Szabolcsban segítettek a viharban megsérült tetőket javítani. Itt Zalában a közelmúltban Pacsán jártak toborozni, ott a cigány kisebbség meg is kereste őket aggodalmaival, Magyar Zoltán leszögezte, nem kell a mozgalomtól félni.

Pete Róbert, a Jobbik zalaegerszegi elnöke nem lepődött meg a döntésen, mondta, a jogállam ma így működik - vélekedett.

- Bízom benne, hogy az idő és a történelem igazságot szolgáltat majd. 


Szerzők: Arany Horváth Zsuzsa, Pásztor András

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!