Hírek

2009.07.25. 02:28

És most jönnek még a balesetek

Zalaegerszeg - Az idei számlálás megyei adatai azt mutatják: a gólyaállomány évek óta tartó fogyása biztosan nem ebben az idényben fordul vissza, sőt...

Győrffy Árpád

A Madártani és Természetvédelmi Egyesület munkatársai az idén is elvégezték az országos gólyaszámlálást, s az akció persze nem lehetne teljes a zalai adatok nélkül. Ezeket Darázsi Zsolt megyei titkár és önkéntes társai gyűjtötték össze, ám nem találtak bennük okot túl sok örömre.

- A lakott fészkek száma nagyjából a tavalyi szintet hozza, 140 körül van, ám a fiókaátlag sajnos alatta marad a tavalyinak: fészkenként nem éri el a 2,1-es szintet - ismertetett meg a részletekkel Darázsi Zsolt. - Ahhoz, hogy a gólyaállomány szinten maradásában bízhassunk, legalább hármas átlag kellene, ilyen azonban nagyon régen nem volt Zalában. A baj az, hogy az idei fiókák mintegy fele biztosan nem fogja megérni a felnőttkort: elhullanak már most, közvetlenül a kirepülés után, vagy valamikor a hosszú vándorlás közben.

A szakemberek szerint egyébként a probléma oka valahol út közben, a gólyák hosszú téli vándorútján keresendő. A madarak tavasszal eleve két turnusban érkeztek meg, s csak az elsővel befutott pároknak volt jó esélyük a gazdag fészekaljra. 

Jó példa Bagod, ahová korán visszatértek a gólyák, s öt fészkük közül kettőben négy, egyben pedig öt fiókát nevelnek az öregek. Az ellenkező előjellel említhető északon Sümegcsehi környéke, vagy a Válicka-völgye Söjtörtől délre: ezen a két vonalon szinte kivétel nélkül üresek maradtak idén a korábban lakott fészkek.

- A zalai gólyafészkek hatvan százaléka lakott, kétötödük viszont üresen maradt ezen a nyáron - említett egy másik, szintén szomorú adatot Darázsi Zsolt. A titkár hozzátette: a negatív tendencia más költöző madaraknál, például a fecskéknél is megfigyelhető idén. Az okokról keveset tudni, bár arról hallottak, hogy Észak-Afrikában, a gólyák útvonalán nagy volt a szárazság az elmúlt télen.

- Közben nálunk már elkezdődött a fiatal madarak fogyása: a repülést még csak próbálgató fiókák gyakran lesznek balesetek áldozatai: a fenékpusztai kórházunkban már öt sérült példányt ápolunk. És hol van még az ősz - mondta végül a titkár.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!