Hírek

2009.07.29. 02:29

Áradat az Adriára

Zalaegerszeg (mti, va) - Bár az idei nyár nehezen indult a horvát tengerparton is, az elmúlt hét végi határ- és autópálya-forgalmi adatok azt mutatják: már teljes lendülettel dübörög a szezon.

Zalai Hírlap

A megyei rendőr-főkapitányság által kiadott határforgalmi adatok szerint a Letenye mellett működő autópályás, illetve közúti határátkelőn az elmúlt hét végén több, mint 130 ezer utas fordult meg. Nagy többségük a péntek hajnaltól vasárnap éjszakáig itt átléptetett több mint 50 ezer személyautóval érkezett - bár buszból is több mint száz fordult meg Letenyénél, nem egészen 5000 embert szállítva. A kilépők száma meghaladta a visszatérőkét, ez is azt mutatja: sokasodnak a tengerparton a turisták, hisz az éppen záruló turnusokból kevesebben térnek haza, mint amennyien a következőkbe pihenni befutnak.

A két helyen is működő letenyei átkelőn (az autópályán zajló ellenőrzés mellé nemrég nyitották meg újra a város melletti régi állomást is) ez volt idén nyáron a legforgalmasabb hétvége - árulta el Kővágó Károly, a határforgalmi kirendeltség vezetője. Mint elmondta: a július egészére vonatkozó adatok már meghaladják a tavalyi év azonos hónapjának letenyei statisztikáit, s úgy tapasztalják: csehek és lengyelek, illetve talán még szlovákok választják ezen a nyáron a korábbinál nagyobb arányban úti célnak az Adriát. Miközben a népvándorlásban csökkent a magyar részvétel.

Az utasforgalom emelkedését a horvát határrendészet és az ottani autópálya-üzemeltetők adatai is igazolják. Egyrészt az országba az elmúlt hét végén több mint 1,2 millió utas lépett be, s a pontos szám 8 ezerrel haladta meg a tavalyi év júliusának utolsó hétvégéjén regisztráltat. A szlovén-horvát határátkelők után egyébként mindjárt a Letenye-Gorican viszonylat volt a legforgalmasabb. Az autópályák üzemeltetői 6 és 9 százalék közti forgalom-növekedést mértek, illetve 10 százalékkal magasabb bevételt értek el a hét végén 2008 hasonló időszakához képest.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!