Hírek

2009.06.18. 02:27

Száznál kevesebb bérlakásvásárló

Zalaegerszeg (szj) - Lejárt a határidő: május végéig jelezhették az önkormányzati bérlakások megvásárlására vonatkozó szándékukat azok a bérlők, akiknek felajánlották az ingatlant.

Szabó Judit

Az önkormányzat tavaly tavasszal döntött úgy, hogy értékesíti a több mint ezer bérlakás mintegy negyedét, majd ősszel újabb lakásokat kínált megvételre a bérlőknek. Az összesen 408 bérlakást érintő privatizáció fő célja, hogy akik megtehetik, kerüljenek ki a városi ellátórendszerből. Az önkormányzat a lakások megvételéhez 20, szociálisan rászorulók esetén pedig 30 százalékos kedvezményt ad, egyösszegű fizetés esetén.

Az első fordulóban meghidetett 253 lakás bérlői közül 64-en jelezték vásárlási szándékukat, de nem lesz ennyi vevő: 14-en visszaléptek, mert sokallták az értékbecslés során megállapított vételárat vagy nem kaptak hitelt. Néhány ügy még folyamatban van.

A második fordulóban megszólított 155 bérlő közül a május végi határidő leteltéig 46 potenciális vásárló jelentkezett. A lakások értékbecslése még folyik, eddig átlagosan 145 ezer forintos négyzetméterár alakult ki. Ez magasabb az első ütemben felkínált lakások átlagos négyzetméteráránál, mert ezúttal több belvárosi ingatlant is meghirdettek.

- Az értékesítések első ütemében minden vásárló egyösszegű fizetést vállalt, hogy megkapja a 20, illetve 30 százalékos kedvezményt, de most van egy család, amely a részletfizetési lehetőséget választotta - tájékoztatott Pais Kornél, a LÉSZ Kft. csoportvezetője. - Néhányan azért élnek a vételi lehetőséggel, hogy kihasználják a júliusig még igénybe vehető félszocpolt, s négy olyan bérlő is jelentkezett, akinek nagyobb összegű lakbér- és rezsitartozása van, mégis belevágna a lakásvásárlásba. Ehhez előbb rendezni kell a tartozást.

A bérlakáseladásokból eddig közel 200 millió forint folyt be az önkormányzathoz. Az akció végső mérlegét év vége felé lehet megvonni.


Kapcsolódó cikkünk - kattintson az alábbi címre: 
Búcsúzik a szocpol (grafikával)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!