Hírek

2009.05.31. 11:27

Védőoltás, utazás előtt

Nagykanizsa - Nyakunkon a nyár, így dr. Buzás Judit kistérségi tisztifőorvos szerint is fontos a fertőzött területekre, illetve egzotikus tájakra készülőket tájékoztatni az utazási betegségekről és a védőoltásokról.

Kelemen Valéria

Elgondolkodtató lehet például a szülők számára a bolgár tengerpart, Spanyolország és Itália déli vidékei, s Egyiptom is, melyek hepatitis A-val eléggé fertőzöttek. - A hepatitis A fertőzést piszkos kéztől, mosatlan zöldségek, gyümölcsök, jégkockával (!) felszolgált üdítő vagy koktél fogyasztásával is el lehet kapni, azonban már egyetlen védőoltás is védelmet biztosít - mondta érdeklődésünkre nagykanizsai irodájában dr. Buzás Judit kistérségi tisztifőorvos, hozzátéve: a nyaralni indulóknak nem kell megijedni, hisz a hepatitis A ellen már kisbabákat is lehet oltani. - Lényeges az utazás előtt az adott ország járványügyi helyzetéről tájékozódni, felkeresni a háziorvost vagy oltóközpontot. Védőoltásra sokáig csak a budapesti nemzetközi oltóközpontban volt lehetőség, de már a fővárosba utazással járó hercehurcát is ki lehet pipálni, hiszen immár a zalaegerszegi regionális intézetben is van rá mód. S ha valaki az utazásról hazatérve bármilyen betegséget észlel, egy percig se habozzon: mielőbb keressen fel szakorvost! S hogy az egzotikus tájakra utazóknak milyen oltások ajánlottak? Ennek is utána néztünk.

A karib térségbe, például szórakozásra vágyók paradicsomának nevezett Jamaikába tartóknak a hepatitis, a malária és a tífusz elleni védekezés, az Ázsia legtávolabbi pontján fekvő indonéz szigetvilághoz ezen felül a kolera és a tetanusz elleni oltás is ajánlott. S azt sem árt tudni: ott történik a legtöbb madárinfluenzás megbetegedés a világon! Egyiptom térségében a hepatitis B is komoly problémát jelent, s a mocsaras részein előfordulhatnak moszkítók is. Azok megjelenésével pedig megnő a malária veszélye. Éppen ezért, akik például a Níluson utaznak, vigyenek magukkal malária elleni készítményt is! A megfelelő gyógyszer kiválasztásában is segítséget tudnak nyújtani az oltóközpontok munkatársai, így már az utazás előtt egy hónappal nem árt őket felkeresni.

A Ments életeket: moss kezet! jelmondatával a WHO a kézmosásra vonatkozó higiénia fontosságát hangsúlyozza, a kézhigiénia javítását és a megelőzést támogatva. S ezt bizony, nem csak utazáskor érdemes betartani...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!