Hírek

2009.05.22. 02:27

Pogányvár jó borai

Dióskál (va) - A művelődési házban múlt hét végén rendezték meg a II. Pogányvári Bornapot - kulturális bemutatókkal, közös főzéssel és természetesen borversennyel.

Varga Andor

A faluhoz kapcsolódó szőlőbirtokok nagyobb része a Dióskál, Alsórajk és Felsőrajk közt magasodó Pogányvári-hegyen található. A kiváló talajadottságok, a jó fekvés, valamint a szőlészet-borászattal kapcsolatos szakértelem nagyon finom borokat eredményez.

- Ennyire azért nem idilli a helyzet - avatott be a részletekbe Végvári Kálmán, Dióskál polgármestere. - Sajnos ma már alig van tíz család a mi falunkban is, amelynek tagjai művelik a szőlőt. A Pogányvári-hegyet is elhagyta a gazdák többsége, a bornapot is tavaly azért indítottuk el, hogy felhívjuk a figyelmet erre a fontos értékre, s kicsit talán kedvet is csináljunk hozzá.

A borászat falubeli visszaszorulása ellenére a pogányvári borok tán sosem voltak annyira ismertek, mint manapság, két cég, a Balaton Bor Kft. és a Bezerics Borház is termel ezeken a lankákon, s a végeredmény a szupermarketekben is megtalálható. Végvári Kálmán szerint pe-dig faluja számára két irányban is kitörési pont lehet a borászat: növeli a térség turisztikai vonzerejét, illetve a nagy termelők révén munkalehetőséget is adhat a helyieknek.

- A legnagyobb gond e téren éppen az, hogy igen kevés hozzáértő ember maradt a faluban, ők is elsősorban az idősebb korosztályban. Szeretnénk képzéseket indítani.

A bornapra 35 gazda 71 bormintával nevezett. A május 8-ai bírálat után a zsűri 20 bronz-, 23 ezüst és 19 aranyérmet ítélt oda, utóbbiak közt két nagyarannyal. A fehérborok közül a nemesrádói Nagy Tibor 2008-as rozáliája, a vöröseknél pedig a dióskáli polgármester, Végvári Kálmán 2006-os vegyese volt a nyerő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!