Hírek

2009.04.09. 08:40

Odalett a 200 ezer forintos fogsor

Zalaegerszeg - Kétségbeesve kereste fel szerkesztőségünket Erzsike (63), aki fogsora miatt szinte az utcára sem mer kilépni néhány hónapja. Farkas Károlyné esete tanulságos lehet.

Szabó Judit

- Tavaly októberben készítettek nekem egy felső porcelán hidat, amivel kezdettől fogva gondjaim voltak - mondta a panaszosunk. - Éreztem, valami nem jó, gyulladást észleltem, gennyes váladék jött az új fog mellől. Kértem a főorvos urat, vegye le, csak a fogsortól lehet ez. Sokáig nem akarta elfogadni az érveimet, januárban mégis le kellett venni. Én kértem, adja oda a hidat, 200 ezer forintomba került, reméltem, hogy még vissza lehet építeni. Egy szalvétában vittem el, de nagy volt a megdöbbenésem később.

A huzavona miatt másik fogorvost választott, aki azóta is kezeli az ínyét, időközben pedig az is kiderült, van egy fémallergiája, számolt be a fejleményekről a nett hölgy, aki nemrég vesztette el a férjét, ez nagyon megviseli.

Az új fogorvosnál derült ki, amit ő a saját felső fogsorának hitt, nem az övé, az egy alsó híd. A háziorvosa februárban szájsebészeti szakrendelésre küldte, ott ínykezelést javasoltak. Úgy tűnik, a beépített fogsorra adott egy év garancia elveszett, s most bottal ütheti a nyomát a súlyos összegnek. (A tényekhez tartozik, a beteg először levelet írt az ÁNTSZ-hez az esetéről, aztán mégis visszavonta.)


Fogtechnikusi minta. Ha le kell veni, nem lehet újra beépíteni
Fotó: Pezzetta Umberto

- Mi még kamerával is megmutattuk a páciensnek, a fogínye nincs begyulladva, nem a híd miatt keletkeztek a panaszai - válaszolt érdeklődésünkre dr. Sáska József, aki egyben megyei szakfőorvos is. - Amikor hozzám jött, sosem mutatkoztak a tünetek, pedig még azt is felajánlottam, akár, ha éjszaka érez valamit, hívjon, megnézem. Végül jegyzőkönyvbe vettük, a naplóban is rögzítettük, a páciens saját felelősségére vesszük le a fogsort.

- Ilyenkor odalesz ekkora összeg?

- Miután a hidat le kell vágni, nincs lehetőség a visszaépítésére, ráadásul azokat nekünk meg kell semmisítenünk - mondta a főorvos. - Ezzel tisztában kellett, hogy legyen Farkas Károlyné. A garancia pedig arra vonatkozik, ha eltörik, megreped, vagy valami más efféle történik a beépített híddal. Sajnálatos, ami történt, de én ma is úgy látom, nem a fogsor okozta a tüneteket, sem a fémallergiát, hiszen mi a legkorszerűbb allergiamentes anyagokkal dolgozunk.

Erzsike még most hétfőn is szót váltott a főorvossal, hogy a pénzéből visszakapjon valamit, de nem jutottak egyezségre, a szakember biztos benne, nem terheli felelősség.

A zaklatott asszony nemtud megnyugodni. A kezében van egy márciusi lelet fogászati (epicutan-allergiakereső) próbáról. Eszerint palladium chloride-ra (platinaalapú vegyi elem) pozitív lett a teszt. Tervezi, levelet ír az egészségbiztosítási felügyeletnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!