Hírek

2009.04.04. 09:28

Nem ilyen otthonról álmodtak: a kivitelező többszöri kérésre sem kezdte el a javításokat

Nagykanizsa - Mit tehetnek a lakók, ha egy új építésű társasházban műszaki problémák jelentkeznek? Például ha repedeznek a falak, penészesedik a lakás, vagy beázik a pince. Az Arany János utca 1. szám alatti társaház lakói ugyanis ilyen problémákkal küszködnek két éve.

Temesi Hilda

Nem az Arany János utcai ház lakói az elsők, s feltételezhetőleg nem is az utolsók, akiknek csalódást okozott új otthonuk. Ők ugyanis azért fizettek - nem is keveset -, hogy korszerű, modern épületben lakhassanak. Ehelyett, az elmúlt két évben szinte minden idejüket és energiájukat az köti le, hogy rábírják a kivitelezőt - aki egyben a társasház közös képviselője is - a hibák kijavítására. Kérték már szép szóval, felemelt hangon és hivatalos úton is, ám sok nem történt, a hibák újból és újból előjöttek. Még annak ellenére is, hogy az építtető ezt-azt azért toldozott-foltozott a házon.

- Már az épület átadásával is gondok voltak, az eredeti határidőhöz képest csak fél évvel később tudtunk beköltözni - kezdte Kálmán Miklós, az egyik lakó. - Alig fél éve laktunk itt, mikor jelentkeztek az első problémák, a szobákban megrepedtek a falak, s intenzív penészesedésre lettünk figyelmesek. Tovább rontotta a komfortérzetünket, hogy az alsó szomszéd szagelszívója a mi lakásunkban fejtette ki hatását, tulajdonképpen mindent érzünk, ami odalent történik, legyen szó főzésről vagy éppen egyéb szaghatásról. A hibákat természeten jeleztük a kivitelezőnek, aki történetesen a ház közös képviselője is. Ő persze minden alkalommal ígéretet tett a javításra, de sokáig semmi sem történt.

A fentieket a társasház másik lakója, Varga-Szömös Sándor is alátámasztotta. Mint mondta: ígéretekből sosem volt hiány, ugyanakkor egy-egy esős nap után átvizesedtek a lakás falai, sőt a pincébe sem lehetett száraz lábbal lemenni.

A lakóknak amúgy nem csak a ház kivitelezésével van gondja, a parkolóhelyek hiányát is panaszolták.

Miután a kivitelező többszöri kérésre sem kezdte el a garanciális javításokat, több lakó is a megyei békéltető testülethez fordult. A helyszíni szemlét követően a szakértők számára is bizonyítást nyert, hogy a lakók panaszai jogosak. Megállapodtak hát a kivitelezővel a garanciális munkák elvégzéséről, ám a festésen és néhány kisebb javítási munkán kívül nem sok történt.

- Pár dolgot valóban kijavított a kivitelező, de a hibák egy része továbbra is fennáll - vázolta a helyzetet Kálmán Miklós. - Éppen ezért nemrég a békéltető testület határozata alapján a bírósághoz fordultunk, és végrehajtást kértünk a cég ellen. Ugyanakkor ez csak félmegoldás, hiszen mi nem azt akarjuk, hogy a helyreállítás költségeit hajtsák be a kivitelezőn, hanem azt, hogy a jövőben ne jelentkezzenek ezek a problémák. Ha ehhez a ház hőszigetelése vagy bármi más technológiai megoldás szükséges, akkor azt kellene elvégeztetni, hiszen később újra előjöhetnek a hibák.

A régóta húzódó ügyről szerettük volna megkérdezni Rózsás Károlyt, a kivitelező cég, a Ró-Bau Inveszt Kft. ügyvezetőjét is, ám ő úgy vélekedett, hogy a közte és a lakók közti problémát nem az újságban kell lerendezni, éppen ezért reagálni sem kívánt. Az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy a kivitelező azóta is végzett javítási munkákat a házon, ám a lakók szerint mindez csak felületi kezelés.

A végrehajtó tegnap járt Kálmánéknál, hogy leellenőrizze, a kivitelező maradéktalanul eleget tett-e a békéltető testület által megfogalmazott javításoknak. Mint kiderült: közel sem, ezért április 7-én a bíróság elé kerül az ügy, melynek vélhetően lesz még folytatása, hiszen az általános eljárás szerint először kisebb bírsággal sújtják a kivitelezőt és újabb 15 napos határidőt kap a garanciális munkákra.

Ha ezt követően sem történik változás, akkor újabb, jóval magasabb bírság vár az építőipari cégre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!