Hírek

2009.04.02. 02:28

Magasra értékelték a munka tartalmát is

Zalaegerszeg (ag) - Nagy kockázatot vállaltak, amikor a rendőrség, határőrség integrációját követően szűk esztendővel a rendőr-főkapitányság tavaly novemberben dolgozói elégedettségének reprezentatív felmérésére szánta el magát.

MTI

E szavakkal vezette be kedden dr. Tiborcz János dandártábornok azt a sajtótájékoztatót, amelyen az eredményeket ismertették. Mint a Zala megyei rendőrfőkapitány fogalmazott, kíváncsiak voltak, a nagy átalakulást követően hol tartanak és hol kell változtatni.

Ehhez a budapesti Faber Magister Kft.-t kérték fel, amely térítés nélkül végezte el a rendőrségen belül eddig példa nélküli felmérést. Ennek során a közel 1100 fős zalai rendőri állományból 304-en osztályoztak ötös skálán 82 állítást elégedettségüknek megfelelően - névtelenül

Zalában a rendőrök átlagos elégedettségi indexe 3,32, míg az összességében mennyire elégedett kérdés alapján ez 3,22. Ez a felmérő cég ügyvezetője, dr. Tátrai Miklósné szerint jó értéknek számít.

A tíz témakörre bontott felmérés eredménye azt mutatja, hogy legalacsonyabbra a tanulás és fejlődés lehetőségét értékelték, indexe: 2,91. Ezt a bér és szociális juttatások követték, indexe: 3,01, illetve az elkötelezettség 3,07-tel. Legtöbbre a szolgáltatáskultúrát értékelték: 3,81-re, majd pedig a vezetői működést 3,73-ra, amit a munka tartalma követett, értéke 3,56. A felmérés azt mutatta, a 35 év alattiak és az alacsonyabb beosztásúak az értékelésükben kicsit gyengébb osztályzatokat adtak, mint idősebb, magasabb beosztású kollégáik.

Az egyes állításokat vizsgálva kitűnt, a legnagyobb egyetértést, 4,28-as értéket, az kapta, miszerint tisztában vannak azzal, milyen képességekre van szükség ahhoz, hogy értékes szakemberek legyenek. Viszont különösen gyengén szerepelt az idegen nyelvi képzés lehetősége: 2,09, a rendőrség szervezeti átszervezésének sikere: 2,37, illetve az előrelépési lehetőség: 2,45.

Tátrai Miklósné szerint összességében a válaszok azt jelzik, hogy magabiztosak a rendőrök, magasra tartják a tudásukat, és a közvetlen vezetőikről nagyon jó a véleményük. A legrosszabbnak értékelték a tanulás és fejlődés lehetőségét. Nem elégedettek a bérekkel, a jóléti és szociális juttatásokkal, s alacsonyra értékelték az elkötelezettséget is. Ez utóbbiról a régebb óta szolgálók úgy érzik, munkájukat nem értékelik eléggé.

Végezetül a főkapitány kiemelte: néhány ponton maguk is érezték, hogy javítaniuk kell, ezt a felmérés beigazolta. Az is kiderült, a jó vezetőnek a szakmai felkészültsége mellett kellő empatikus képességgel is kell bírnia. Ez közös érdek, hiszen jó hangulatú munkahelyen a dolgozók is jobban teljesítenek, tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!