Hírek

2009.04.06. 02:29

Kistérségi forgatag (képgalériával)

Egervár - Benépesült a hét végére a helyi általános iskola tornaterme és udvara. Kilencedik alkalommal nyílt meg a faluban a szombattól vasárnap kora estig tartó kistérségi vásár.

Hajdu Péter

Az Északnyugat-zalai Kistérségi Társulás által meghirdetett vásár kínálatában központi helyet foglal el a gazdálkodás és a kisipar, termények, kézművesipari termékek, falusi vendéglátás. Az egyik standnál a becsvölgyei Simon Gézáné kóstoltatta a saját készítésű lekvárokat.

- Tizenötféle lekvárt hoztam el, de 27-félét főztem otthon. Nagy a telkünk, és a gyümölcsöt nem jó üzlet eladni, alig adnak érte valamit. Feldolgozva kedvezőbb, de csak kiegészítőként, munka mellett, kistermelőként csinálom - említette az ízletes lekvárok készítője .

Frissen sütött kenyérrel, lángossal várta a látogatókat szombaton a Vasboldogasszonyról érkezett Gorza Imréné. Elmondta, most már csak néha a családnak, ismerősöknek süt egy-egy házikenyeret, és a kistérségi vásárra, hogy el ne feledjék az emberek, milyen az igazi házikenyér íze.

- Összesen 45 kiállító érkezett 19 településről. Soha nem voltak ennyien. A kiállítók számát tekintve eddig ez a legsikeresebb vásárunk. Itt nem csupán az számít, hogy mennyi portékát adnak el a hét végén, hanem a találkozások, a környező településekről jövők ismerkedése - említette Hesselné Németh Beáta térségmenedzser.

A kistérségi vásár idén az Útlevél az egészségért nevű egészségmegőrzési programmal egészült ki. Az EGT és a norvég finanszírozási mechanizmus keretében támogatott, közel 83 millió forint költségvetésű program első, úgynevezett egészségvására volt az egervári. Az egészségvásár standjain az egészséges táplálkozásról, az aktív mozgás fontosságáról és közösséget szolgáló egészségtervről tartottak tájékoztatókat, adtak tanácsot egészségügyi szakemberek.

A megnyitón a kiállítók és vendégek egyperces csenddel emlékeztek meg az egervári kistérségi vásár létrehozójáról, Győri Józsefről, korábbi polgármesterről, a kistérség volt elnökéről. A márciusban elhunyt Győri József kezdeményezésére 2000-ben dult a népszerű vásár sorozata.

Tekintse meg képgalériánkat - klikk IDE!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!