Hírek

2009.04.10. 02:27

Berkenye, vérszilva

Zalaapáti (sj) - Nem vágják ki, csak megnyesik a sokat kritizált tujákat, az üres, illetve időközben megüresedő helyekre pedig lombos fákat ültetnek a településen.

Sámel József

Éppen tíz esztendeje annak, hogy Zalaapátiban 4-5 ezer tuját ültettek el az utak mentén, a beruházás több esetben akkor és később is nagy viharokat kavart. Főként azután, amikor a fák akkorára nőttek, hogy akadályozták a kilátást, a közlekedést. Az önkormányzat úgy döntött, a tujákat nem vágják ki, csak nyeséssel formálják. Ugyanakkor határozat született arról is, hogy lombos fák ültetésébe kezdenek. Az első adagot múlt hét végén ültették el, önkormányzati pénzből, képviselői díjfelajánlásokból fedezve a költségeket. A fák ára kettőszázezer forint volt. A munkát önkéntes alapon végezte a mintegy huszonöt fős csapat, a tagok között voltak képviselők, fiatalok, idősek.

- Összesen ötven fát ültettünk el, berkenyét, vérszilvát, vérmeggyet, ezek egytől egyig dekoratívak - fogalmazott Kuczogi Szilvia, a szervező Együtt Egymásért Egyesület, s Önkéntes Pont képviseletében. - A telepítések ügyében minden érintett ingatlan- tulajdonos véleményét kikértük, a túlnyomó többség beleegyezett, sőt, segítette is a munkánkat.

A szervezők és az önkormányzat vezetői egyaránt bíznak abban, hogy pályázaton sikerül majd pénzt nyerniük, s ősszel folytatni tudják a munkát, a lombos fák ültetését. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!