Hírek

2009.03.19. 03:30

Rosszabul élünk, mint egy éve

Nagykanizsa - A gazdasági válság kezeléséről, továbbá a közbiztonság helyreállításáról és a jobboldali egység megteremtéséről is beszélt legutóbbi kanizsai látogatása alkalmával Kövér László, a Fidesz-MPSZ Országos Választmányának vezetője.

Sámel József

- A sajtóban viszonylag kevés információ jelent meg eddig arról, hogy a Fidesznek milyen javaslatai, ötletei vannak a gazdasági válság kezelésére. Megosztaná a párt álláspontját?

- A Fidesznek több értelemben is van programja, ezek közül a legbeszédesebb az a négy esztendő, amit kormányzással töltöttünk 1998. és 2002. között. Úgy vélem már akkor világossá tettük mindenki számára, hogy mit gondolunk a gazdaspolitikáról vagy éppen a társadalom- és családpolitikáról. A pártnak más értelemben is van programja, az internetet olvasható, letölthető az az anyag, amit a mostani, gazdasági válság sújtotta helyzethez igazítottunk. Harmadrészt a parlamenti munka vonatkozásában is konkrét elképzelései vannak a Fidesznek, hiszen nincs olyan törvényjavaslat, például a költségvetés, melyhez ne adtuk volna hozzá a saját módosító indítványainkat. Amúgy a különböző fórumokon és vitákon is az tapasztalható, hogy egyre többen osztják véleményünket, miszerint a megszorítások nem vezetnek ki minket a gödörből. Csak akkor tudunk majd felállni a padlóról, ha a magyar kis- és középvállalkozókat végre levegőhöz juttatja a kormány, ami természetesen az adóterhek csökkentését jelenti. Érdekes módon néhány hónappal ezelőtt a Nemzeti Csúcson rajtunk kívül még senki sem látta reálisnak az adócsökkentés programját, most viszont mindenki úgy tesz, mintha világ életében ezt szorgalmazta volna.

- Miként viszonyulnak a Reformszövettség javaslataihoz, például a még megmarad állami vagyon privatizációjához vagy a 13. havi nyugdíj eltörléséhez?

- Nem tudom milyen állami vagyont lehetne még privatizálni azokon kívül, amelyek magánosítása eleve kimeríti a hazaárulás fogalmát. A szocialisták és a liberálisok gyakorlatilag mindent eladtak, amit lehetett. Amit nem sikerült eddig eladni, azt azért nem lehetett, mert a kutyának sem kellett. Talán a Magyar Villamos Művek az egyetlen, ami még megmaradt, mint fontos stratégiai vagyon, de ezt természetesen nem szabad eladni, beleértve a paksi atomerőművet is. A 13. havi nyugdíj elvételét természetesen nem támogatjuk, sőt egyetlen olyan megszorítást sem, ami a kisemberek zsebéből venné ki a pénzt. Először az államháztartás környékén kellene körülnézni, bőven van ott is megtakarítani való pénz. Egyébként a Reformszövettség javaslataival az a gondom, hogy látszik, kik készítették. A csomag összeállítói - különböző szakterületeken tevékenykednek - azt próbálják bizonyítani és alátámasztani, hogy saját területükről miért nem lehet pénzeket elvonni. Szerintük sem az oktatásban, sem az egészségügyben nincs tartalék, máshol viszont brutális megszorításokat javasolnak. Összességében tehát nem tartom elfogulatlannak ezeket a javaslatokat.

- Sokak szerint érzékelhetően romlott a közbiztonság az elmúlt időszakban. Minek tulajdonítja ezt?

- A rendőrség költségvetése a legjobb példa arra, hogy miként befolyásolja a politika a szakmaiságot. Amikor a közbiztonsági érzet jelentős romlását tapasztaltuk, akkor 30 milliárd forint átcsoportosítását kértük a kormánytól. Akkor a kormány azt mondta: erre nincs pénz, amúgy nem is indokolt. Sajnos, be kellett következnie pár tragikus halálesetnek ahhoz, hogy hirtelen legyen forrás. Igaz nem 30, csak 13 milliárd, de az valahonnan előkerült... Az MSZP-SZDSZ koalíció 1994. és 1998. között egyszer már legyalulta a hazai rendőrséget, mind anyagi, mind morális értelemben. A megújuláshoz mindenek előtt át kell nézni a rendőrség viselt dolgait, s e tekintetben október 23-át nem lehet kikerülni, el kell számoltatni a rendőri vezetőket. Úgy vélem: ameddig ezen a botrányon nem lépünk túl, addig a magyar társadalom egy jelentős része nem fogadja el a sajátjának. Mindazonáltal fel kell tölteni a rendőri állományt arra a létszámra, amekkorára szükséges, ha kell vissza kell hívni azokat a nyugdíjba menekült rendőröket, akik a Lamperth Mónika nevével fémjelzett dilettáns politika kényszerített - anyagi megfontolásból - távozásra. Ma 30 éves rendőrkapitányok próbálnak urrá lenni a bűnözésen, miközben az 50 éves rutinos zsaruk zöme otthon vegetál.

- Bő egy év múlva parlamenti választások lesznek. Mit gondol a Fidesz szerezhet-e kormányzati pozíciót, s hosszútávon megerősítheti-e azt a jobb oldali egység megteremtése nélkül?

- A 2010-es választás eredménye szerintem nem kérdéses, ám a romeltakarítás és az ország talpraállítása nem lesz fáklyás menet. Meg kell győznünk az embereket, hogy újra és újra nekünk szavazzanak bizalmat, megítélésem szerint ugyanis katasztrófához vezetne, ha a mostani kormánykoalíció valaha is hatalomra jutna. Ehhez természetesen a jobboldal egysége szükséges, de ez az egység sosem az időnként felbukkanó jobboldali pártocskáknak az összefogását jelenti, hanem a polgári, keresztény értéket követő emberek sokaságát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!