Hírek

2009.03.17. 03:28

Öregek támasza

<b>Pusztaederics</b> - A 80-as évek közepétől folyamatosan bővült, fejlődött a településen az idősellátás. A falujárás során elhangzottakból kiderült, nagy szükség van rá, hiszen az alig több mint 180 lélekszámú faluban egyre nagyobb az idősek, s az egyedülállók aránya.

Hajdu Péter

- Ha szükségem van valamire, csak telefonálok a gondozási központba, és meghozzák a boltból, a gyógyszertárból, ami kell, és rendszeresen jönnek ellenőrizni, segíteni. Még megfőzök magamnak, ma például répalevest csináltam, és a tyúkokat még megetetem. Az a baj, hogy nehezen mozgok, gyorsan kifáradok - mondja Koltai Gyuláné, akit ebédidőben látogattunk meg a napokban.

Varga Béláné, a gondozási központ egyik házi szociális gondozója éppen vérnyomást, cukrot mért Irén néninek, és egy kis tüzelőt hozott be. A 73 éves asszonyt rendszeresen, hetente többször látogatják a gyerekei is, ottjártunkkor éppen unokája érkezett meg.

- Szívelégtelensége van az Irén néninek és az egyik lábába protézist ültettek be. Rendszeres ellátásra szorul. Ahol szükséges, ott a háztartás vezetése, a takarítás, fürdetés is a feladataink közé tartozik, de van, akinek egy segítő beszélgetés is nagyon fontos, vagy csak éppen az hiányzik. Néha azzal tudjuk a legtöbbet adni, ha beszélgetünk az idősekkel. Ha néha be akarnak menni a központba, az idősek klubjába, mert éppen valami érdekes program van, segítünk. Ha Irén néni üzen, eljövünk érte, és felvisszük - ad képet Varga Béláné szociális gondozó napi munkájukról. Aznap egyébként már a harmadik helyen járt, sebet kötözött, gyógyszerezett.

Hat éve végzi ezt a munkát, és 2006-ban szerezte meg a hozzá szükséges szakképesítést. A kistelepülésen a 80-as évek közepén étkeztetéssel kezdődött az idősek, egyedülállók segítése, aztán az ellátás a házi segítségnyújtással bővült. Az egyre nagyobb igény hatására 2004-ben önkormányzati beruházással, pályázati támogatással hozták létre a faluközpontban levő kastélyban a gondozási központot. Az egykori kastély többfunkciós épület, ott működik az önkormányzat, a könyvtár, az idősek klubja. Akadálymentesített klubhelyiség, rendszeresen használt fürdő, mosógép, és még számos, a mindennapi életben szükséges felszerelés áll rendelkezésükre.

Mint Kurucz Istvánnétól, a gondozási központ vezetőjétől megtudtuk, öten dolgoznak hivatásszerűen az idősekért.

- A gondozóházunk jelenleg 30 pusztaedericsi lakó igényeit elégítheti ki, valamennyien az idősek klubjának tagjai. Reggel fél nyolctól délután négyig nyitva vagyunk munkanapokon, a klubtagok közül tizenöten-tizennyolcan folyamatosan bent vannak, együtt töltik a délutánokat. Tízen kedvezményesen kapnak ebédet, amit igény szerint kiviszünk a házakhoz is, továbbá 13 házi gondozottunk van - foglalta össze az idősellátás fontosabb adatait Kurucz Istvánné.

Számokkal azonban nem lehet kifejezni azt a munkát, amelyről Gál Lászlóné polgármester azt mondja, mindig jobbat, többet szeretnének adni, mint mások. Valószínűleg ezt a törekvést ismerte el két minisztérium a Pusztaedericsnek tavaly adományozott Idősbarát Önkormányzat Díjjal.

- Azért dolgozunk, hogy a munkában megfáradt emberek élete könnyebb, jobb legyen. Ezért az intézményi keretek közt várható ellátáson kívül minden évben sok programot szervezünk, alkalmat adva a kikapcsolódásra. Évente egy-két kirándulásra mindig nagy az igény, voltunk Ópusztaszertől Sopronig, Sümegtől Pécsig. Egészségügyi napokat tartunk, megünnepeljük a farsangot, a névnapokat, a falusi hagyományokat - sorolja Gál Lászlóné.

Mint elmondta, a helyi idősgondozás fenntartási háttere több fázison ment át, aminek lényege, hogy egyre nagyobb önkormányzati társulásokba tagozódtak. Ez évtől pedig a megyeszékhelyi központú Támasz Alapszolgáltatási Intézményhez tartoznak, amely 84 település társulása. Elsősorban a költséghatékonyság, a szolgáltatások minőségjavítása érdekében hozták létre. A polgármester asszony azonban nem titkolja, az első három hónap végén úgy látják, számukra nem vált be ez a háttér. Most ismét az önállósodást, vagy kisebb társulás létrehozásának lehetőségeit vizsgálják. Mint elmondta, önkormányzati beruházásban hozzák létre a faluban az idősellátás új központját.

- Felújítjuk az egykori szolgálati lakást is magában foglaló régi iskolaépületet, és oda, nagyobb helyre, korszerűbb körülmények közé költöztetjük a gondozási központot. Az épületet eddig csak sportöltözőnek használták a fiatalok. Azonban úgy történik az átalakítás, hogy ezt a funkcióját is megtartja majd az épület. Hét közben az idősek rendelkezésére áll majd folyamatosan, és elsősorban a hétvégeken számítunk majd a sportcélú használatra. A többmilliós beruházás a terveink szerint június végére fog befejeződni, és a második fél évben már lehetőségünk lesz az állami normatíva igénylésére - említette Gál Lászlóné a helyi idősgondozás tervezett további fejlesztéséről, beleértve azt a törekvésüket, miszerint ismét önállóan akarják folytatni ezt a tevékenységet.


Barangoljon Pusztaedericsen! A kapcsolt anyagok között megtalálja eddigi cikkeinket. 

Kattintson ide és nézze meg a Pusztaedericsről készített képeinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!