Hírek

2009.03.16. 03:27

Az átlagemberek szerepe

<b>Hévíz</b> (pe) - Az ünnep jegyében Glatz Ferenc, a Magyar Tudományos Akadémia volt elnöke, az Akadémia Történettudományi Intézetének igazgatója tartott beszédet szombaton a városházán.

Petrovics Ernő

- Az 1848/49-es forradalom és szabadságharc kapcsán legtöbbször csak az akkori politikai elitre, költőkre, neves személyiségekre emlékezünk - kezdte a szónok, majd hozzátette: - Fontos azonban megemlíteni az akkor élt átlagembereket is, akik nélkül a polgárosodás és az új rend nem jöhetett volna létre egykoron a szabadságharc hozományaként. De vajon képesek vagyunk-e mi is korunk és a világ nagy kérdéseire helyes válaszokat adni? Tudunk-e a politikai elittel együtt önsajnálat helyett önvizsgálatot is tartani?

A Hévízi Tisztaforrás Dalkör és az Egregyi Óvoda Pillangó csoportjának fellépése, valamint emlékmű-koszorúzás is része volt a rendezvénynek, utóbbi a tapolcai Honvéd Hagyományőrző Egyesület tiszteletadása mellett.

Keszthelyen tegnap 14 órakor a Fő téren huszárok, néptáncosok, fúvósok és érdeklődők részvételével kezdődött, majd a Balatoni Múzeumnál folytatódott a megemlékezés. Zalaszentgróton szintén méltóképpen emlékeztek a helyiek népünk egykori, történelmi sorsfordulójára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!