Hírek

2009.03.16. 03:28

A szabadság szimbóluma

<b>Lenti</b> (gyf) - Március tizenötödike ünneppé és egyben mítosszá válása a forradalom és a szabadságharc elbukása után azonnal elkezdődött - mondta dr. Stumpf István, a Századvég Alapítvány elnöke Lentiben.

Gyuricza Ferenc

A volt kancelláriaminiszter azonban nemcsak arról szólt, hogy a nemzet miként viszonyult a sorsfordító naphoz, hanem azt is felidézte, miként változott a mindenkori hatalom szemében annak megítélése.

- Március idusa sokak számára már a Bach-korszakban a függetlenséget és a szabadságot szimbolizálta. A pesti diákok először 1860-ban döntöttek úgy, hogy nyilvánosan megemlékeznek március 15-ről - folytatta az ünnepi szónok, majd egészen a rendszerváltást követő időszakig sorra vette a fordulatokat.

A vasárnap délutáni ünnepség keretében az Alkotmány és a Zrínyi út kereszteződésében található közparkban H betűt kirajzolva hét fát ültettek el a város vezetői, a helyi civil szervezetek képviselői és a meghívott vendégek. Ennek ötletadója, Andor József nyugalmazott erdőmérnök, a lenti fűrészüzem egykori vezetője egyebek mellett arról beszélt, hogy a fákat a harcokban, háborúkban elesett magyar hősök előtti tisztelgésként ültetik el - immár a 38. településen.A megemlékezés során a helyi Vörösmarty Mihály Általános Iskola diákjai korhű jelmez-be öltözve idézték meg az 1848-as forradalom és az azt követő szabadságharc szellemiségét, majd az ünnepség koszorúzással ért véget. Stumpf István részt vett a lendvai ünnepségen is. Utóbbi helyszínen a Szikla együttes közreműködésével zenés ünnepi szentmisével kezdődött a program, melyet Lendvai Zoltán, rédicsi plébános celebrált. Ezután a Szent Katal téren található Széchenyi és Kossuth emléktáblák megkoszorúzása következett, végül a színház- és hangversenyteremben nagyszabású gálaműsorral és ünnepi fogadással emlékeztek a 161 évvel ezelőtti eseményekre. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!